GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Federacije BiH odbila ponudu Abraham Groupa za Aluminij

Vlada Federacije BiH odbila ponudu Abraham Groupa za Aluminij
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 17:34
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru odbila je i konačnu ponudu izraelsko-kineskog partnera za iznajmljivanje fabrike ugašenog Aluminija.

Iz Vlade su saopoćili kako su na današnjoj sjednici se upoznali s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu privrednog društva Aluminij d.d. Mostar te ovlastili premijer Federacije BiH da uputi odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar.

Sve interesne strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici uime državnog kapitala u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar, obavezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine privrednog društva, i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu.

Nadalje, u skladu sa predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. "ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tokom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina".

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uslove za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može ispuniti niti uslove predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji regulišu državnu pomoć, poresku politiku, izdavanje dozvola i licenci itd., rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Tagovi: Vlada Federacije BiH, Abraham Group, China Machinery Engineering Corporation, Aluminij
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE