GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja

Vlada: Pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa prerađivačima drva i proizvođačima namještaja iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kojim im stavlja na raspolaganje ukupno 10 milijuna kuna.

Iznos potpore je maksimalno do 1,4 milijuna kuna po korisniku, za ulaganja u sanaciju šteta na proizvodnoj tehnologiji i opremi, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji i proizvodno-poslovnom objektu.

Ministarstvo poljoprivrede će raspisati javni natječaj za dodjelu potpora.

Na području pogođenom potresom, preradom drva i proizvodnjom namještaja bavi se oko 150 mikro, malih, srednjih i većih poduzetnika koji zapošljavaju više od 2.400 ljudi. Dio tih poduzetnika, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pretrpio je štete na proizvodnim kapacitetima uslijed kojih je smanjena ili privremeno obustavljena proizvodnja te je nužna sanacija šteta radi nastavka proizvodnje.

Te djelatnosti, rekla je, imaju značajnu gospodarsku i socijalnu dimenziju upravo na područjima koja su slabije razvijena i naseljena. U Hrvatskoj te djelatnosti imaju udio 11 posto ukupno zaposlenih u odnosu na prerađivačku industriju u cjelini, izvozni udio sedam posto, te dio u prihodu prerađivačke industrije u Hrvatskoj od također sedam posto.

Vlada je odlučila društvu E.ON Hrvatska nadoknaditi potraživanja za isporučenu energiju u visini izdanih računa za razdoblje siječanj-ožujak 2021. godine na potresom stradalim područjima Sisačko-moslavačke odnosno Zagrebačke županije, koja su na popisu Stožera civilne zaštite.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je podsjetio da je Stožer civilne zaštite u siječnju popisao jedinice lokalne samouprave na kojima će sva kućanstva, bez obzira na stupanj pretrpljene štete, biti oslobođena plaćanja troškova za siječanj, veljaču i ožujak ove godine.

Na tim područjima, rekao je Ćorić, djeluje i E.ON Hrvatska sa svojim povezanim društvima te distribuiraju i opskrbljuju plinom 1.485 kućanstava, odnosno električnom energijom 5.009 kućanstava. Ukupni trošak za energiju i ostala davanja koja će isporučiti E.ON tijekom prva tri mjeseca ove godine za ta kućanstva procijenjen je na oko 11,7 milijuna kuna, a E.ON se zbog visine tog troška očitovao da nije u mogućnosti otpisati potraživanja svojih kupaca na potresom pogođenom području.

Sredstva će se osigurati preraspodjelom u okviru državnog proračuna.

Obrazlažući prijedlog odluke o provedbi uredbe Europske komisije o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman objasnio je da uredba uređuje obvezu predočenja odobrenja za izvoz cjepiva protiv bolesti Covid-19 iz EU u treće zemlje kako bi osigurala potrebna razina transparentnosti u pogledu količina proizvedenih cjepiva protiv te bolesti i njihovoj isporuci Uniji.

U svakoj državi članici potrebno je odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz robe obuhvaćene provedbenom uredbom. U Hrvatskoj, to će biti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Tagovi: pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja, Tomislav Ćorić, potres u Petrinji, potres u sisku
PROČITAJ I OVO
EU nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja
CJEPIVA
EU nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja
BRUXELLES - Europska unija nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja kada istječe njihov ugovor, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u nedjelju, dan nakon što je EU potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom.
Avion Trade Aira udario u jastreba nakon polijetanja iz Ljubljane za Madeiru
NEZGODA
Avion Trade Aira udario u jastreba nakon polijetanja iz Ljubljane za Madeiru
LJUBLJANA - Airbus A320 hrvatskog avioprijevoznika Trade Air, koji je u nedjelju s aerodroma Jože Pučnika u Ljubljani poletio prema portugalskom otoku Madeiri morao se brzo nakon polijetanja vratiti na polazišnu točku jer se usred leta sudario s pticom, javlja 24ur.com.
Sjajne brojke Adidasa na krilima kineske potražnje
ODLIČNA GODINA
Sjajne brojke Adidasa na krilima kineske potražnje
BERLIN - Adidas je u prvom kvartalu ove godine imao dobit veću od 500 milijuna eura, što je ogroman rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je zarada iznosila 26 milijuna eura.
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
DOBRE VIJESTI
KLM se nakon 32 godine vraća u Dubrovnik
ZAGREB - KLM će, nakon gotovo 32 godine, obnoviti promet na liniji između Amsterdama i Dubrovnika.
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva
KUPNJA
EU potpisala ugovor o kupnji 1,8 milijardi doza Pfizerova cjepiva

BRUXELLES - Europska komisija potpisala je ugovor s proizvođačem cjepiva Pfizer / BioNTech o kupnji dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva protiv korone za sljedeće dvije godine, najavila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE