GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja

Vlada: Pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa prerađivačima drva i proizvođačima namještaja iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kojim im stavlja na raspolaganje ukupno 10 milijuna kuna.

Iznos potpore je maksimalno do 1,4 milijuna kuna po korisniku, za ulaganja u sanaciju šteta na proizvodnoj tehnologiji i opremi, informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji i proizvodno-poslovnom objektu.

Ministarstvo poljoprivrede će raspisati javni natječaj za dodjelu potpora.

Na području pogođenom potresom, preradom drva i proizvodnjom namještaja bavi se oko 150 mikro, malih, srednjih i većih poduzetnika koji zapošljavaju više od 2.400 ljudi. Dio tih poduzetnika, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pretrpio je štete na proizvodnim kapacitetima uslijed kojih je smanjena ili privremeno obustavljena proizvodnja te je nužna sanacija šteta radi nastavka proizvodnje.

Te djelatnosti, rekla je, imaju značajnu gospodarsku i socijalnu dimenziju upravo na područjima koja su slabije razvijena i naseljena. U Hrvatskoj te djelatnosti imaju udio 11 posto ukupno zaposlenih u odnosu na prerađivačku industriju u cjelini, izvozni udio sedam posto, te dio u prihodu prerađivačke industrije u Hrvatskoj od također sedam posto.

Vlada je odlučila društvu E.ON Hrvatska nadoknaditi potraživanja za isporučenu energiju u visini izdanih računa za razdoblje siječanj-ožujak 2021. godine na potresom stradalim područjima Sisačko-moslavačke odnosno Zagrebačke županije, koja su na popisu Stožera civilne zaštite.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je podsjetio da je Stožer civilne zaštite u siječnju popisao jedinice lokalne samouprave na kojima će sva kućanstva, bez obzira na stupanj pretrpljene štete, biti oslobođena plaćanja troškova za siječanj, veljaču i ožujak ove godine.

Na tim područjima, rekao je Ćorić, djeluje i E.ON Hrvatska sa svojim povezanim društvima te distribuiraju i opskrbljuju plinom 1.485 kućanstava, odnosno električnom energijom 5.009 kućanstava. Ukupni trošak za energiju i ostala davanja koja će isporučiti E.ON tijekom prva tri mjeseca ove godine za ta kućanstva procijenjen je na oko 11,7 milijuna kuna, a E.ON se zbog visine tog troška očitovao da nije u mogućnosti otpisati potraživanja svojih kupaca na potresom pogođenom području.

Sredstva će se osigurati preraspodjelom u okviru državnog proračuna.

Obrazlažući prijedlog odluke o provedbi uredbe Europske komisije o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman objasnio je da uredba uređuje obvezu predočenja odobrenja za izvoz cjepiva protiv bolesti Covid-19 iz EU u treće zemlje kako bi osigurala potrebna razina transparentnosti u pogledu količina proizvedenih cjepiva protiv te bolesti i njihovoj isporuci Uniji.

U svakoj državi članici potrebno je odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz robe obuhvaćene provedbenom uredbom. U Hrvatskoj, to će biti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Tagovi: pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja, Tomislav Ćorić, potres u Petrinji, potres u sisku
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE