GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Ne možemo Fortenovi uvjetovati kome će prodati poljoprivredno poslovanje

Vučković: Ne možemo Fortenovi uvjetovati kome će prodati poljoprivredno poslovanje
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u srijedu da je Fortenova privatna kompanija pa joj država ne može uvjetovati kome će potencijalno prodati svoje poljoprivredne tvrtke, no i poručila da država kontrolira upravlja li se adekvatno zemljištem koje te tvrtke imaju u koncesiji ili zakupu.

Fortenova grupa izvijestila je u utorak da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, poslavši informativni materijal na adrese više moguće zainteresiranih kupaca. Kako su naveli, neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Inače, u poslovnom području poljoprivrede te grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Vučković je nakon sjednice Vlade pojasnila da se proizvodnja tih kompanija odvija otprilike na 33 tisuće hektara državnog zemljišta, najvećim dijelom u Slavoniji, naglasivši da se zemljišta koriste putem dugogodišnjih koncesija, zakupa ili privremenih ugovora. Pritom, državi je bitno da se poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu upravlja sukladno gospodarskim planovima i programima.

"To država kontrolira, i to je najbitnija informacija", poručila je ministrica.

"Fortenova jedna od najvažnijih kompanija u Hrvatskoj"

Ustvrdila je da je Fortenova jedna od najvažnijih kompanija u Hrvatskoj, koja je iznimno važna u poljoprivrednom sektoru, kao i u prehrambenoj industriji te maloprodaji.

Podsjetila je da je ta kompanija već prije najavljivala da razmišlja, da je spremna ili da planira prodati segment poljoprivrede, a uz opasku da su tvrtke iz tog portfelja izuzetno značajne, Vučković je poručila da je Fortenova privatna kompanija pa se radi o isključivo njenim potencijalnim odlukama.

U kontekstu već iskazanog načelnog interesa kompanije iz Srbije te određenih arapskih investitora, novinari su Vučković pitali hoće li se nadgledati kome će te kompanije "završiti u rukama".

"Što se tiče hrvatske vlade, naravno da ćemo pratiti proces, ali kao što sam rekla, riječ je o privatnoj kompaniji koja autonomno donosi svoje odluke", izjavila je Vučković, istaknuvši da je za Hrvatsku najbitnije da kompanije uspješno posluju te da im rastu prihodi i dobit.

Upitana je li važno da kompanije ostanu u "hrvatskim rukama" i iz perspektive neovisnosti u proizvodnji hrane, Vučković je rekla i da se Vlada bori za tu neovisnost te ponovila da je zemljište u "hrvatskim rukama".

"Mi smo zaštitili zemljište. Mi smo Vlada koja je predložila izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se tom zemljištu daje strateška važnost", istaknula je, dodajući da je propisano i da država ima pravo prvokupa i za privatno zemljište.

Vučković nema informacije o pritisku na Podravku

Na pitanje novinara vrši li se pritisak na Podravku da kupi te kompanije, Vučković je rekla da "zaista nema takve informacije", no nije konkretno odgovorila smatra li da bi bilo dobro da ih ta koprivnička kompanija kupi.

"Mislim da je za poljoprivredu jako dobro da funkcionira pod tržišnim načelima i da stvara što bolje rezultate", rekla je Vučković.

Naravno, dodala je, poljoprivreda ima i vrlo važnu sigurnosnu ulogu, pa tako postoje i različiti specifični ciljevi koji nisu isključivo ekonomski. No, rast produktivnosti i veća snaga kompanije su potpuno u skladu s hrvatskim strateškim interesima, kazala je ministrica.

Na opetovano pitanje novinarke je li državi svejedno kome će se tvrtke prodati ili će kao vlasnik zemljišta imati određena uvjetovanja, Vučković je poručila da država sigurno neće privatnoj kompaniji uvjetovati na koji način će mijenjati svoje vlasnike jer to "ne može po propisima". "Međutim, država je vlasnik zemljišta koja koristi ova kompanija i na temelju kojih je i razvila svoju proizvodnju", zaključila je ministrica.

Tagovi: fortenova, belje, vupik, vučković, podravka
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE