GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu

Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 08:23
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.

Izrael je uspješno obranio svoj teritorij, a SAD je jasno dao do znanja da želi izbjeći širi vojni sukob na Bliskom istoku. Zlato je tada dobilo na vrijednosti, dolar je ostao stabilan, a cijene nafte čak su pale. Neizvjesnost zbog sve jačih trvenja još će neko vrijeme lebdjeti nad tržištima. Dokaz da je tome tako je ono što se dogodilo sinoć. Naime, Izrael je napao ciljeve u zapadnom Iranu, rekla su dva američka dužnosnika, dok su se u Isfahanu čule eksplozije. U međuvremenu, IAEA kaže da nije oštećen nijedan nuklearni objekt. Iran je privremeno obustavio letove dok SAD upozoravaju svoje osoblje u IzraeluCijene nafte pale su u odnosu na početne dobitke (+4,2%), a Brent je pao ispod 90 USD. Ipak, Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, a Iran nije pripisao krivnju.

Trenutno nema dokaza o ozbiljnim prekidima opskrbe naftom, ali postoje rizici da bi bilo kakva eskalacija napetosti na Bliskom istoku mogla poremetiti protok kroz Hormuški tjesnac, ključno usko grlo, ili rezultirati ponovnim napadom Hutija koje podržava Iran na brodovima u Crvenom moru.

Pozornost ulagača također su usmjerena na izvješća o poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje te izjave dužnosnika središnje banke. Nakon nešto lošijeg starta prošlog petka, kada su dionice najveće američke banke JP Morgan pale za šest posto unatoč dobrom poslovanju u prvom tromjesečju zbog zabrinutosti oko produljenog razdoblja povećanja kamatnih stopa, koje bi navodno imale negativan utjecaj na američkom gospodarstvu i bankama, sezona objava poslovnih rezultata nastavlja se sljedeći tjedan objavama Microsofta, Alphabeta, Facebooka, Vise, Tesle, Exxon Mobila, Mercka, China Mobilea, Chevrona, AbbViea, PepsiCoa, SAP-a, T-Mobilea, QUALCOMM-a, Novartis, Caterpillar, Verizon, TOTAL, Intel, Philip Morris, NextEra Energy, Lam Research, Honeywell Sanofi, British Petrol, Boston Scientific i TOTAL.

U Europi, član Europske središnje banke (ECB) Gediminas Simkus nagovijestio je mogućnost smanjenja kamata u lipnju i srpnju, ukazujući na više od 50% šanse za više od tri smanjenja kamata ove godine. U eurozoni smo svjedočili boljim podacima o inflaciji od očekivanih, jer je inflacija u ožujku bila niža u Njemačkoj, Francuskoj i eurozoni. Što se tiče Fed-a, ulagači trenutno očekuju samo 50 baznih bodova smanjenja kamata ove godine, što je pad od 150 baznih bodova na početku godine. Sve ovo također ukazuje na mogućnost da bi ECB mogao smanjiti kamatne stope prije Fed-a, što bi moglo ukazivati na to da je trenutni tečaj EUR/USD još uvijek relativno visok. Čak iu svjetlu geopolitičkih uvjeta, budući da je dolar utočište za mnoge investitore u vremenima nesigurnosti.

Tagovi: nafta, barel nafte, huti, izrael, iran, brent
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE