GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinske dozvole koče instaliranje punionica

Građevinske dozvole koče instaliranje punionica
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Ključnu barijeru u bržem rastu elektromobilnosti u Bosnu i Hercegovini predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole potrebne za instalaciju punionica.

Ovo je rečeno danas na sastanku predstavnika Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almirom Bečarevićem.

Tema sastanka je bila zajednička inicijativa Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca autobmobila i Udruženja za elektromobilnost ka pojednostavljenju procedure postavljanja električnih punionica u Kantonu Sarajevo.

Rukovodstvo Udruženja kojeg čine predstavnici privrednih subjekata upoznali su ministra Bečarevića sa njihovom opredjeljenosti ka elektromobilnosti, na putu smanjenja zagađenja iz transporta i ciljevima ostvarenja dekarbonizacije na globalnom nivou, pa tako i u BiH s jedne strane, te novih poslovnih modela i prilika u poslovanju koje donosi im elektromobilnost s druge strane.
Privrednici su na sastanku istakli da ključna barijera u njihovom poslovanju i bržem rastu elektromobilnosti u BiH, predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole potrebne za instalaciju punionica.

Ministar Bečarević je ovom prilikom istaknuo da je već u potpunosti upoznat sa navedenom problematikom i iskazao svoju punu podršku razvoju elektromobilnosti i spremnost za proaktivnu saradnju u otklanjanju barijera privrednim subjektima u poslovanju, a koja se ogleda u prijedlogu izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, i definisanju punionice kao montažnog objekta jednostavne gradnje za koju nije potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja istaknuli su da je tokom ljetnog perioda bio izuzetno primjetan porast turista električnim vozilima u glavnom gradu koji nemaju dostupan niti jedan tzv. "brzi" DC javni punjač u gradskom jezgru, i svega nekoliko tzv. "sporih" javnih AC punjača u okviru nekoliko opština u Kantonu Sarajevo.

Gore navedenom, jednostavnom izmjenom i dopunom Zakona o prostornom uređenju KS, osim benefita privrednim subjektima u poslovanju, smanjenju zagađenja iz transporta, turističkom potencijalu, novim poslovnim modelima predviđenim novim Zakonom o električnoj energiji u FBIH, inovacijama, te novim radnim mjestima, dodatno, Kanton Sarajevo, kao glavni grad BIH potvrdio bi svoju opredjeljenost ka dekarbonizaciji i ostvarenju postavljenih strateških ciljeva Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar Bečarević je ukazao na to da bi usvajanjem već pripremljenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, mnogo stvari se riješilo trenutno, konkretno u ovom slučaju bi privreda i elektromobilnost doživjela značajan procvat, što bi imalo direktan utjecaj na privredni razvoj Kantona Sarajevo, usmjeren ka "zelenom" poslovanju, zaštiti okoliša i smanjenju zagađanje iz transporta, kao jednom od ključnih problema sa kojim se Kanton suočava tokom cijele godine, a naročito u zimskom periodu.
Iz Privredne/Gospodarske komore FBiH i svih članica – privrednih subjekata, mole za razumijevanje i pomoć s ciljem hitnog prevazilaženja navedenih problema kako bi se omogućilo redovno i održivo poslovanje privrednih subjekata, očuvanje radnih mjesta, te ublažavanje finasijskih i vremenskih gubitaka koje između ostalog imaju, obzirom na trenutne procedure prilikom dobivanja dozvola za izgradnju punionica za električna vozila.

Tagovi: PUNIONICE, Almir Bećarevć, Sarajevo
PROČITAJ I OVO
Mercedesi dobili opciju plaćanja goriva ili struje otiskom prsta
NOVITETI
Mercedesi dobili opciju plaćanja goriva ili struje otiskom prsta
ZAGREB - Zajednički projekt Mercedesa i Mastercarda omogućava vlasnicima novijih modela automobila plaćanje goriva putem usluge Mercedes pay+, samo očitavanjem otiska prsta na središnjoj konzoli
Volvo prestaje s proizvodnjom dizela
ODLUKE
Volvo prestaje s proizvodnjom dizela
STOCKHOLM - Volvo će prekinuti proizvodnju svih preostalih dizel modela do početka 2024. godine i ide ka tome da postane proizvođač samo električnih automobila.
Štrajk radnika auto industrije proširio se na 38 tvornica u 20 američkih država
NEZADOVOLJSTVO
Štrajk radnika auto industrije proširio se na 38 tvornica u 20 američkih država
NEW YORK - Američki sindikat radnika u automobilskoj industriji United Auto Workers (JAV) danas je proširio štrajk protiv velikih proizvođača automobila na 38 tvornica u 20 američkih država.
Porsche gasi Rimčev Greyp Bikes i gradi tvornicu električnih bicikla u Sv. Nedelji
INVESTICIJE
Porsche gasi Rimčev Greyp Bikes i gradi tvornicu električnih bicikla u Sv. Nedelji
ZAGREB - Porsche je u finalizaciji planova da u Hrvatskoj izgradi tvornicu pogona za električke bicikle, doznaje Jutarnji list.
Rimac potpisao ugovor s Volkswagenom o distribuciji u SAD-u
DISTRIBUCIJA
Rimac potpisao ugovor s Volkswagenom o distribuciji u SAD-u
ZAGREB - Volkswagen Group of America, Inc. (VWGoA) nedavno je objavio ekskluzivni ugovor s kompanijom Bugatti Rimac o uvozu i distribuciji vozila u SAD-u, uključujući modele s markama Bugatti i Rimac.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE