GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinske dozvole koče instaliranje punionica

Građevinske dozvole koče instaliranje punionica
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 08:29
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Ključnu barijeru u bržem rastu elektromobilnosti u Bosnu i Hercegovini predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole potrebne za instalaciju punionica.

Ovo je rečeno danas na sastanku predstavnika Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almirom Bečarevićem.

Tema sastanka je bila zajednička inicijativa Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca autobmobila i Udruženja za elektromobilnost ka pojednostavljenju procedure postavljanja električnih punionica u Kantonu Sarajevo.

Rukovodstvo Udruženja kojeg čine predstavnici privrednih subjekata upoznali su ministra Bečarevića sa njihovom opredjeljenosti ka elektromobilnosti, na putu smanjenja zagađenja iz transporta i ciljevima ostvarenja dekarbonizacije na globalnom nivou, pa tako i u BiH s jedne strane, te novih poslovnih modela i prilika u poslovanju koje donosi im elektromobilnost s druge strane.
Privrednici su na sastanku istakli da ključna barijera u njihovom poslovanju i bržem rastu elektromobilnosti u BiH, predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole potrebne za instalaciju punionica.

Ministar Bečarević je ovom prilikom istaknuo da je već u potpunosti upoznat sa navedenom problematikom i iskazao svoju punu podršku razvoju elektromobilnosti i spremnost za proaktivnu saradnju u otklanjanju barijera privrednim subjektima u poslovanju, a koja se ogleda u prijedlogu izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, i definisanju punionice kao montažnog objekta jednostavne gradnje za koju nije potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja istaknuli su da je tokom ljetnog perioda bio izuzetno primjetan porast turista električnim vozilima u glavnom gradu koji nemaju dostupan niti jedan tzv. "brzi" DC javni punjač u gradskom jezgru, i svega nekoliko tzv. "sporih" javnih AC punjača u okviru nekoliko opština u Kantonu Sarajevo.

Gore navedenom, jednostavnom izmjenom i dopunom Zakona o prostornom uređenju KS, osim benefita privrednim subjektima u poslovanju, smanjenju zagađenja iz transporta, turističkom potencijalu, novim poslovnim modelima predviđenim novim Zakonom o električnoj energiji u FBIH, inovacijama, te novim radnim mjestima, dodatno, Kanton Sarajevo, kao glavni grad BIH potvrdio bi svoju opredjeljenost ka dekarbonizaciji i ostvarenju postavljenih strateških ciljeva Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar Bečarević je ukazao na to da bi usvajanjem već pripremljenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, mnogo stvari se riješilo trenutno, konkretno u ovom slučaju bi privreda i elektromobilnost doživjela značajan procvat, što bi imalo direktan utjecaj na privredni razvoj Kantona Sarajevo, usmjeren ka "zelenom" poslovanju, zaštiti okoliša i smanjenju zagađanje iz transporta, kao jednom od ključnih problema sa kojim se Kanton suočava tokom cijele godine, a naročito u zimskom periodu.
Iz Privredne/Gospodarske komore FBiH i svih članica – privrednih subjekata, mole za razumijevanje i pomoć s ciljem hitnog prevazilaženja navedenih problema kako bi se omogućilo redovno i održivo poslovanje privrednih subjekata, očuvanje radnih mjesta, te ublažavanje finasijskih i vremenskih gubitaka koje između ostalog imaju, obzirom na trenutne procedure prilikom dobivanja dozvola za izgradnju punionica za električna vozila.

Tagovi: PUNIONICE, Almir Bećarevć, Sarajevo
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
TRENDOVI
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
BERLIN - Njemačka je 2023. godine izvezla više električnih automobila nego što je uvezla, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE