GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kia pretekla Hyundai

Kia pretekla Hyundai
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2024 / 09:14
Autor: SEEbiz
SEUL - Proizvođač automobila Kia prestigao je Hyundai Motor Company u smislu tržišne vrijednosti prvi put od 2001. godine, pojačavši proizvodnju jeftinih električnih automobila.

wDionice proizvođača automobila porasle su 5 posto u Seulu na zatvaranju, povećavši Kijinu tržišnu kapitalizaciju na 41,3 bilijuna wona (oko 28,5 milijardi eura), čineći je vrednijom od Hyundaija, čija je vrijednost dosegla 41,1 bilijun wona nakon što su njegove dionice porasle za 2,4 posto, izvijestio je Bloomberg .

Kijine dionice sada su pete najvrijednije u Južnoj Koreji.

Ovo je prvi put da je Kia, proizvođač popularnih modela kao što su EV6, Sorento i Niro, nadmašila Hyundai na korejskoj burzi od 2001. godine.

Hyundai je 1998. spasio Kiju od bankrota i sada posjeduje 34 posto udjela.

Dvije godine kasnije osnovana je Hyundai Motor Group koja je sada matična tvrtka za Hyundai Motor Company, Kia i Genesis.

Dionice Kije skočile su 17 posto od 25. siječnja, kada je proizvođač automobila objavio plan otkupa dionica vrijednih 500 milijardi wona.

Kijina prodaja električnih vozila porast će za 50 posto, odnosno na 270.000 jedinica u 2024. godini.

Kia je u listopadu širom svijeta predstavila tri jeftina električna vozila, a u rujnu je u Južnoj Koreji predstavila svoj najjeftiniji putnički automobil na baterije - mini Rai čija početna cijena je 20.000 dolara.

Kia je prošle godine diljem svijeta prodala 111.545 električnih automobila, dok je Hyundai prodao 158.110, prenosi Bloomberg.

Izdavač dodaje da je Kia prošle godine prodala ukupno 3,08 milijuna automobila, u usporedbi s Hyundaijevih 4,22 milijuna vozila.

Tagovi: kia, hyundai
PROČITAJ I OVO
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE