GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk želi Buffetta među dioničarima Tesle

Musk želi Buffetta među dioničarima Tesle
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Elon Musk posljednjih je mjeseci postao najutjecajniji izvršni direktor na svijetu. Njegova popularnost raste iz dana u dan.

Na Twitteru ima gotovo 130 milijuna pratitelja. Svaki njegov tweet i poruku vide milijuni korisnika društvenih mreža i medijski popraćen.

Osobnost milijardera i njegova obećanja da će promijeniti današnje i buduće načine prijevoza omogućili su Tesli (TSLA) - Get Free Report, proizvođaču električnih vozila čiji je on CEO i suosnivač, da iskusi rast burze bez presedana za automobilsku grupu.

Tržišna procjena Tesle trenutno iznosi 622 milijarde dolara. To je više od 400 milijardi dolara od Toyote Motor (TOYOF), najvećeg svjetskog proizvođača automobila u smislu prodaje prošle godine. Japanska grupa trenutno ima tržišnu vrijednost od 188 milijardi dolara. Musk ulijeva ogromno povjerenje investitorima, što opravdava ovakvo vrednovanje Tesle, na koju se ne gleda isto kao na konkurente. Proizvođač automobila više se smatra tehnološkom skupinom nego proizvođačem automobila, piše The Street.

Uglavnom, milijarderu ne treba nitko drugi da uspostavi moć i ozloglašenost Tesle. On utjelovljuje brend i sve dok je on na čelu, ulagači bi trebali nastaviti gurati dionice tvrtke na vrh.

Iako ima povjerenje mnogih investitora, jedan nedostaje. Riječ je o legendarnom investitoru Warrenu Buffettu, čija je filozofija razumjeti poslovanje tvrtke prije ulaganja u nju.

Ali Oracle of Omaha, kako je Buffett dobio nadimak, uložio je u BYD, Teslinog velikog kineskog konkurenta. BYD je prošle godine prodao više čistih vozila od Muskove tvrtke. Ali Tesla ostaje svjetski lider kada se uzmu u obzir samo električna vozila, jer BYD također prodaje hibridna vozila -- benzin + električni motor.

Buffett je preko svog holdinga Berkshire Hathaway (BRK.A) - Get Free Report, uložio u BYD 2008., stjecanjem 225 milijuna dionica, što je ekvivalentno oko 232 milijuna dolara. Od tada je ulaganje znatno poraslo, a cijena dionice BYD-a značajno je porasla tijekom godina.

Međutim, već nekoliko mjeseci milijarder je počeo smanjivati svoj udio u BYD-u. Berkshire je prodao gotovo 95 milijuna od svojih prvotnih 225 milijuna dionica kompanije, nakon što je prošlog mjeseca prodao još 4,235 milijuna dionica, u vrijednosti od gotovo 140 milijuna dolara, objavila je tvrtka u regulatornom podnesku početkom ovog mjeseca.

Holding ostaje jedan od najvećih dioničara tvrtke sa 130,3 milijuna dionica, što predstavlja oko 12% udjela u kineskoj grupi.

Upravo je u tom kontekstu jedan korisnik Twittera postavio pitanje u koju bi tvrtku Buffett trebao investirati, s obzirom da je Berkshire Hathaway 2022. godinu završio s velikom ratnom škrinjom. Doista, novčani fond holdinga iznosio je 128,65 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju 2022., u odnosu na gotovo 109 milijardi dolara u trećem tromjesečju.

"Berkshire Hathaway Warrena Buffeta sada ima više od 128 milijardi dolara u gotovini, koje bi dionice trebali kupiti?" upitao je korisnik Twittera.

Musk je odmah odgovorio da holding treba investirati u Teslu.

"Počinje s T...", rekao je milijarder.


Potom je objasnio da bi Berkshire Hathaway 2008. godine iskoristio priliku za ulaganje u Teslu, danas bi tvrtka ostvarila ogroman profit, jer je Tesla tada bila procijenjena na 200 milijuna dolara. Njegova tržišna vrijednost sada iznosi više od 600 milijardi dolara. Tržišna vrijednost Tesle dosegla je čak 1 trilijun dolara u listopadu 2021. i također prošlog ožujka.

"Munger je mogao uložiti u Teslu u vrijednosti od ~200 milijuna dolara kad sam ručao s njim krajem 2008.", dodao je Musk.

Charlie Munger je Buffettova desna ruka i potpredsjednik Berkshire Hathawaya. Ovo nije prvi put da je Musk spomenuo ono što smatra propuštenom prilikom za Berkshire Hathaway. Prošle godine je rekao da mu je Munger rekao da će Tesla propasti, vraćajući se u 2009. godinu.

"Bio sam na ručku s Mungerom 2009. godine gdje je cijelom stolu ispričao sve načine na koje će Tesla propasti", objavio je tehnološki mogul 16. veljače 2022. "To me prilično rastužilo, ali sam mu rekao da se slažem sa svim tim razloga i da ćemo vjerojatno umrijeti, ali svejedno je vrijedilo pokušati."


Čini se da Musk nije zamjerio Mungeru i Berkshire Hathawayu. Ulaganje holdinga u Teslu bila bi velika pobjeda za Muska, jer bi poslala snažnu i umirujuću poruku o Tesli i tradicionalnom financijskom establišmentu i malim ulagačima, koji se dive Buffettovim potezima financijskog genija.
Više o ovom izvornom tekstuZa dodatne podatke o prijevodu potreban je izvorni tekst
Pošaljite povratne informacije
Bočne ploče

Tagovi: Elon Musk, Tesla, Warren Buffett, kompanija BYD, Charlie Munger, Twitter, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
TRENDOVI
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
BERLIN - Njemačka je 2023. godine izvezla više električnih automobila nego što je uvezla, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE