GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NEXT-E: 252 punionice električnih vozila dostupne na jednoj platformi u šest država

NEXT-E: 252 punionice električnih vozila dostupne na jednoj platformi u šest država
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Hubjectovu platformu za punjenje električnih automobila bit će integirane i 252 brze i ultrabrze punionice članova NEXT-E infrastrukturnog projekta za punionice električnih vozila, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP), koja je i jedna od članica NEXT-E projekta.

Članovi projekta NEXT-E i tvrtka Hubject, najveći međunarodni pružatelj B2B usluga povezanih s punjenjem električnih vozila, udružili su se da bi svoje brze i ultrabrze punionice učinili dostupnima na jedinstvenoj aplikaciji za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

U Hubjectovu platformu za punjenje tako će se integrirati 222 multistandardne brze punionice (snage 50 kilovata - kW) i 30 ultrabrzih punionica (snage 150 - 350 kW) projekta NEXT-E, čime se dodatno omogućava putovanje na velike udaljenosti u regiji, navodi se u priopćenju HEP-a.

Uz HEP, članice konzorcija NEXT-E su još tri energetske kompanije - E.ON Grupa, MOL Grupa i Petrol Grupa te dva proizvođača automobila - BMW i Nissan, a cilj je tog projekta postaviti ukupno 222 brze i 30 ultrabrzih punionica na benzinskim postajama u šest država srednje i istočne Europe.

Kako se napominje u priopćenju, pristup svim punionicama električnih vozila postavljenim unutar projekta NEXT-E trenutno je ograničen nužnošću korištenja više pojedinačnih aplikacija članova projekta, što dovodi do prepreka u kretanju električnih vozila na prekograničnim putovanjima.

Korištenjem Hubjectove platforme, punjenje na 222 brze i 30 ultrabrze punionice projekta NEXT-E, kao i na punionicama svih ostalih operatora koji su registrirani na platformi, bit će moguće upotrebom bilo koje aplikacije za punjenje članica NEXT-E konzorcija, ističu iz HEP-a.

Tako će, dodaju, i HEP-ovi korisnici usluge e-mobilnosti moći bez dodatne registracije i preuzimanja drugih mobilnih aplikacija puniti električna vozila u svim zemljama u okruženju u kojima članice NEXT-E konzorcija imaju svoje punionice, i za to dobivati jedan račun od HEP-a.

U priopćenju se prenosi i izjava Richarda Ferrera, voditelja inovacijskog tima za prijevoz u agenciji Innovation & Networks Executive Agency (INEA) kako su interoperabilnost i e-roaming ključne karakteristike učinkovite mreže punionica električnih vozila te pružaju neometano putovanje električnim vozilima duž europske cestovne mreže.

"Punjenje električnog vozila mora biti vrlo jednostavno, pouzdano i dostupno građanima Europe. Dostupnost ove usluge na Hubjectovoj platformi je značajan korak u tom smjeru, zahvaljujući pionirskom duhu javnih i privatnih kompanija koje predstavljaju kompletan ekosustav od energetske do automobilske industrije kao i industrije mobilnosti i softvera. Elektromobilnost u Europi postaje stvarnost! Europska komisija i INEA će nastaviti podržavati ovakve projekte i gospodarske subjekte kroz različite programe, da bi postigli ciljeve europskog Zelenog plana", zaključuje Ferrer.

Projekt NEXT-E, koji se sufinancira iz EU fonda Connecting Europe Facility (CEF), predstavlja suradnju četiri energetske kompanije - uz HEP, riječ je o E.ON Grupi iz Češke, Rumunjske i Slovačke, društvima MOL Grupe iz Mađarske, Hrvatske, Češke, Rumunjske i Slovenije, te Petrol Grupi iz Slovenije i Hrvatske, kao i dva proizvođača automobila (BMW i Nissan). Cilj projekta je postaviti ukupno 222 brze i 30 ultrabrzih punionica na benzinskim postajama u šest država srednje i istočne Europe.

Inače, HEP-ova mreža ELEN punionica električnih vozila obuhvaća više od 200 punionica na području svih 20 županija i Grada Zagreba te pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, a njihovo je postavljanje HEP financirao vlastitim te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Plan je HEP-a do kraja godine u ELEN mreži imati ukupno 250 punionica.

Tagovi: NEXT-E projekt, BMW, Nissan, punionice za električne automobile, kompanija MOL, Petrol, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Dionice Stellantisa uzletjele prvog dana trgovine
UZLET
Dionice Stellantisa uzletjele prvog dana trgovine
PARIZ - Dionice Stellantisa, kompanije koja je nastala spajanjem PSA Peugeot Citroena i Fiat Chryslera, uzletjele su osam posto prvog dana trgovine.
Rimac Automobili: C_Two uskoro kreće u serijsku proizvodnju
NAJAVE
Rimac Automobili: C_Two uskoro kreće u serijsku proizvodnju
ZAGREB - Kompanija Rimac Automobili najavljuje da uskoro počinju sa serijskom proizvodnjom njihovog modela C_Two.
Savić: Spajanje Peugeot Citroena i Fiat Chryslera dobra vest za Kragujevac
ANALITIČARI
Savić: Spajanje Peugeot Citroena i Fiat Chryslera dobra vest za Kragujevac
KRAGUJEVAC - Spajanje kompanija Peugeot Citreoan i Fiat Chrysler je veoma povoljna okolnost po kragujevačku fabriku automobila i verujem da će u preraspodeli poslova u okviru novoformirane kompanije Stellantis i ona dobiti svoju srećnu zvezdu, odnosno potpuno nov, atraktivan model, rekao je FoNetu stručnjak za automobilsku industriju Toma Savić.
Kia objavila novu strategiju: Mobilnost i električni automobili u fokusu
STRATEŠKI
Kia objavila novu strategiju: Mobilnost i električni automobili u fokusu
LONDON - Kia je na online događaju predstavila nove detalje strategije brenda i svoje ambicije. U skladu s novim sloganom ‘Movement that inspires’ (Pokret koji inspirira) najstariji korejski proizvođač automobila otkrio je novu strategiju prema kojoj će Kia odsad strankama pružati održiva rješenja mobilnosti, a ne samo vozila.
BMW planira udvostručiti prodaju potpuno električnih vozila u 2021.
AMBICIOZNO
BMW planira udvostručiti prodaju potpuno električnih vozila u 2021.
MUNCHEN - BMW je objavio da namjerava udvostručiti prodaju potpuno električnih vozila 2021. godine, prenosi Reuters. Uključujući plug-in hibride, planira povećati prodaju električnih vozila za 50 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE