GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NEXT-E: 252 punionice električnih vozila dostupne na jednoj platformi u šest država

NEXT-E: 252 punionice električnih vozila dostupne na jednoj platformi u šest država
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Hubjectovu platformu za punjenje električnih automobila bit će integirane i 252 brze i ultrabrze punionice članova NEXT-E infrastrukturnog projekta za punionice električnih vozila, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP), koja je i jedna od članica NEXT-E projekta.

Članovi projekta NEXT-E i tvrtka Hubject, najveći međunarodni pružatelj B2B usluga povezanih s punjenjem električnih vozila, udružili su se da bi svoje brze i ultrabrze punionice učinili dostupnima na jedinstvenoj aplikaciji za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

U Hubjectovu platformu za punjenje tako će se integrirati 222 multistandardne brze punionice (snage 50 kilovata - kW) i 30 ultrabrzih punionica (snage 150 - 350 kW) projekta NEXT-E, čime se dodatno omogućava putovanje na velike udaljenosti u regiji, navodi se u priopćenju HEP-a.

Uz HEP, članice konzorcija NEXT-E su još tri energetske kompanije - E.ON Grupa, MOL Grupa i Petrol Grupa te dva proizvođača automobila - BMW i Nissan, a cilj je tog projekta postaviti ukupno 222 brze i 30 ultrabrzih punionica na benzinskim postajama u šest država srednje i istočne Europe.

Kako se napominje u priopćenju, pristup svim punionicama električnih vozila postavljenim unutar projekta NEXT-E trenutno je ograničen nužnošću korištenja više pojedinačnih aplikacija članova projekta, što dovodi do prepreka u kretanju električnih vozila na prekograničnim putovanjima.

Korištenjem Hubjectove platforme, punjenje na 222 brze i 30 ultrabrze punionice projekta NEXT-E, kao i na punionicama svih ostalih operatora koji su registrirani na platformi, bit će moguće upotrebom bilo koje aplikacije za punjenje članica NEXT-E konzorcija, ističu iz HEP-a.

Tako će, dodaju, i HEP-ovi korisnici usluge e-mobilnosti moći bez dodatne registracije i preuzimanja drugih mobilnih aplikacija puniti električna vozila u svim zemljama u okruženju u kojima članice NEXT-E konzorcija imaju svoje punionice, i za to dobivati jedan račun od HEP-a.

U priopćenju se prenosi i izjava Richarda Ferrera, voditelja inovacijskog tima za prijevoz u agenciji Innovation & Networks Executive Agency (INEA) kako su interoperabilnost i e-roaming ključne karakteristike učinkovite mreže punionica električnih vozila te pružaju neometano putovanje električnim vozilima duž europske cestovne mreže.

"Punjenje električnog vozila mora biti vrlo jednostavno, pouzdano i dostupno građanima Europe. Dostupnost ove usluge na Hubjectovoj platformi je značajan korak u tom smjeru, zahvaljujući pionirskom duhu javnih i privatnih kompanija koje predstavljaju kompletan ekosustav od energetske do automobilske industrije kao i industrije mobilnosti i softvera. Elektromobilnost u Europi postaje stvarnost! Europska komisija i INEA će nastaviti podržavati ovakve projekte i gospodarske subjekte kroz različite programe, da bi postigli ciljeve europskog Zelenog plana", zaključuje Ferrer.

Projekt NEXT-E, koji se sufinancira iz EU fonda Connecting Europe Facility (CEF), predstavlja suradnju četiri energetske kompanije - uz HEP, riječ je o E.ON Grupi iz Češke, Rumunjske i Slovačke, društvima MOL Grupe iz Mađarske, Hrvatske, Češke, Rumunjske i Slovenije, te Petrol Grupi iz Slovenije i Hrvatske, kao i dva proizvođača automobila (BMW i Nissan). Cilj projekta je postaviti ukupno 222 brze i 30 ultrabrzih punionica na benzinskim postajama u šest država srednje i istočne Europe.

Inače, HEP-ova mreža ELEN punionica električnih vozila obuhvaća više od 200 punionica na području svih 20 županija i Grada Zagreba te pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, a njihovo je postavljanje HEP financirao vlastitim te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Plan je HEP-a do kraja godine u ELEN mreži imati ukupno 250 punionica.

Tagovi: NEXT-E projekt, BMW, Nissan, punionice za električne automobile, kompanija MOL, Petrol, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Do kraja studenoga prodano 26 posto više novih vozila nego lani
RAST
Do kraja studenoga prodano 26 posto više novih vozila nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u 11 ovogodišnjih mjeseci prodano 42.805 novih putničkih vozila što je 25,8 posto više nego u istom razdoblju lani kada ih je prodano 34.006, dok je samo u studenome prodano 2.560 novih vozila, uz pad od 3,6 posto, podaci su Promocije plus.
Tvornicu litij-ionskih baterija u Sloveniji podržat će i Vlada
INVESTICIJE
Tvornicu litij-ionskih baterija u Sloveniji podržat će i Vlada
LJUBLJANA - Slovenska Vlada je odlučila s 9,8 milijuna eura podržati proizvodnju litij-ionskih baterija u mežičkom Tabu, koja s kineskim partnerom predvodi investiciju.
Musk u manje od mjesec dana prodao dionice vrijedne 11 milijardi dolara
PRODAJA
Musk u manje od mjesec dana prodao dionice vrijedne 11 milijardi dolara
LONDON - Izvršni direktor Tesle Elon Musk dosad je prodao udjele u tvrtki za gotovo 11 milijardi dolara, nakon što je svoje pratitelje na Twitteru ispitao hoće li prodati ili ne 10 posto svog udjela u tom proizvođaču električnih automobila.
Njemačko tržište automobila oporavit će se u 2022.
OPORAVAK
Njemačko tržište automobila oporavit će se u 2022.
FRANKFURT - Njemačko tržište automobila snažno će pasti ove godine zbog nestašice poluvodiča, ali 2022. trebala bi donijeti oporavak, procijenila je u četvrtak njemačka udruga proizvođača motornih vozila (VDIK).
VW procjenjuje troškove gradnje tvornica baterija i nabave sirovina na 30 mlrd eura
TROŠKOVI
VW procjenjuje troškove gradnje tvornica baterija i nabave sirovina na 30 mlrd eura
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen uložit će 30 milijardi eura u gradnju tvornica baterijskih ćelija u Europi i na nabavu ključnih sirovina, rekao je u srijedu član uprave Thomas Schmall.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE