GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka pronašla način za duži život benzinaca?

Njemačka pronašla način za duži život benzinaca?
MANEVAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 20:53
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Stranke njemačke vladajuće koalicije u utorak su objavile dogovor o izmjenama zakona koji će građanima omogućiti da svoje automobile pune sintetičkim, klimatski neutralnim gorivom umjesto običnog benzina.

"Vozači će moći staviti e-gorivo u obične automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem", rekao je za dpa Christian Dürr, šef Liberalne parlamentarne skupine (FDP).

"To sada nije pravno moguće", dodao je političar iz najmanje tri stranke u koaliciji Socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Scholza, najavljujući "tehničku prilagodbu" koja to konačno omogućuje.

Liberali se dugo zalažu za isključivanje e-goriva iz nacrta europske strategije klimatske tranzicije, sukobljavajući se posebno s trećom stranom koalicije, ekološkom strankom Zelenih.

Ministar prometa, liberal Volker Wissing, prethodno je zaprijetio Europskoj komisiji vetom na plan zabrane automobila na benzin ako sintetičko gorivo nije dopušteno.

Izuzimanje e-goriva iz zabrane znači produljenje vijeka trajanja automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem nakon planirane zabrane registracije novih benzinskih automobila 2035. godine.

Govoreći za Bild u utorak, Vissing je ukazao na "postojeću, golemu flotu ne samo u Njemačkoj". Rekao je i da je za FDP, najmanju stranku u vladinoj koaliciji, jedini prihvatljivi kompromis e-gorivo koje produljuje vijek trajanja tih automobila.

Prema sadašnjem nacrtu, EU će od 2035. zabraniti registraciju svih novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Wissing inzistira da se u prijelazu na klimatsku neutralnost moraju istražiti sve tehnološke mogućnosti, a vrata moraju ostati otvorena za nova rješenja.

E-gorivo, skraćenica za električna goriva, sintetizirano je zelenom električnom energijom, dakle bez upotrebe fosilnih goriva i ne proizvodi višak plinova koji doprinose globalnom zatopljenju.

Tagovi: benzinci, Volker Wissing, klimatski neutralno gorivo
PROČITAJ I OVO
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE