GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodano 30 posto više novih automobila nego lani

Prodano 30 posto više novih automobila nego lani
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine prodano 46.168 novih putničkih vozila, što je gotovo 30 posto više nego u istom razdoblju lani, kada ih je prodano 35.642, a samo u rujnu prodano ih je 3683 ili 8.4 posto više, podaci su Promocije plus objavljeni danas.

Najviše je novih putničkih vozila u razdoblju od siječnja do kraja rujna prodao Volkswagen, njih 5479, tako da drži 11.87 posto udjela u prodanim vozilima u Hrvatskoj.

Na drugom je mjestu Renault s 5086 prodanih vozila i udjelom od 11 posto, treća je Škoda koja je prodala tek sedam vozila manje od Renaulta. Četvrto mjesto drži Kia s 3377 novih prodanih vozila i udjelom od 7.3 posto u ukupnoj prodaji, a peta je Dacia s 3049 prodanih vozila i udjelom od 6.6 posto.

Dacia Sandero bila je najprodavaniji model u rujnu sa 196 prodanih jedinica, a Octavia je na drugom mjestu - taj model Škode odabralo je 149 kupaca. Slijedi Renault Clio kojeg je prodano 120 komada, dok je VW Tiguan na petom mjestu, s prodanih 105 komada.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci najviše je prodano vozila na benzinski pogon, njih 23.876, tako da benzinci zauzimaju 51.7 posto ukupnog tržišta. Drugi su hibridi s 10.993 prodana nova vozila i udjelom od 23.8 posto, treći dizelaši s 8708 prodanih auta i udjelom od 18.9 posto.

Vozila na plin i električna vozila drže po 2.8 posto udjela, prvi s 1313 prodanih vozila, potonji s njih 1278.

Tagovi: automnobili, prodaja automobila, Opel, Škoda, Toyota, vOLKSWAGEN, Renault, Renault Clio
PROČITAJ I OVO
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE