GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijetnamski Vinfast vrijedi više od VW-a i Forda

Vijetnamski Vinfast vrijedi više od VW-a i Forda
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz / klix.ba
JNEW YORK - Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast napravio je veliku pometnju izlaskom na američku Wall Street burzu. Kao tvrtka postala je vrjednija od Volkswagena i Forda.

Riječ je o jednom od najvećih vijetnamskih proizvođača automobila čija je dionica prvog dana trgovanja na Wall Streetu porasla za 270 posto. Početna cijena dionica bila je 10 dolara, prodavale su se za 22 dolara, a trgovanje je prvog dana na burzi zaključeno po cijeni od 37 dolara po dionici.

Tako je tržišna kapitalizacija VinFasta iznosila više od 85 milijardi dolara, dok je tržišna kapitalizacija VW-a 69,7 milijardi dolara, a Forda 48 milijardi dolara.

VinFast je i dalje u 99-postotnom vlasništvu najbogatijeg Vijetnamca Pham Nhat Vuonga koji je predsjednik VinFasta i Vingroupa. Njegovo se bogatstvo povećalo za čak 39 milijardi dolara izlaskom WinFasta na Wall Street.

Ovaj proizvođač automobila osnovan je 2017. godine kao podružnica Vingroupa, jednog od najvećih vijetnamskih konglomerata. Proizvodi električne SUV-ove, skutere i autobuse koji se prodaju u Vijetnamu i Sjevernoj Americi.

VinFast je posebno popularan u Vijetnamu, gdje postoji dobra mreža punionica za električne automobile. Međutim, kako javlja CNN, početak prodaje u SAD-u ranije ove godine nije bio tako sjajan i Amerikanci su imali negativne ocjene o WinFastovim vozilima.

Ali WinFast ima globalne ambicije. Prošlog mjeseca započela je izgradnja tvornice u Sjevernoj Karolini koja će služiti kao baza za prodaju u SAD-u. Najavljeno je da bi tvornica mogla proizvoditi 150.000 vozila godišnje. Vjerojatno će ova vijetnamska vozila biti dostupna i na europskom tržištu.

Tagovi: Vinfast, General motors, Volkswagen, Ford, električni automobili
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u travnju prodano 8,2% automobila više
RAST
U Sloveniji u travnju prodano 8,2% automobila više
LJUBLJANA - U travnju su u Sloveniji prvi put registrirana 4694 osobna automobila, što je 8,21 posto više nego u travnju prošle godine.
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
TRENDOVI
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
BERLIN - Njemačka je 2023. godine izvezla više električnih automobila nego što je uvezla, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE