GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen i Umicore partneri za proizvodnju materijala za baterije u Europi

Volkswagen i Umicore partneri za proizvodnju materijala za baterije u Europi
PARTNERSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 09:08
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Odjel baterija njemačkog automobilskog diva Volkswagen (VW) pokrenuo je novo zajedničko ulaganje s belgijskom grupom za tehnologiju materijala Umicore u nadi da će smanjiti troškove baterija za vozila.

Zajedničko ulaganje, IONWAY, opskrbljivat će europske tvornice baterijskih ćelija VW podružnice PowerCo jeftinim materijalima za proizvodnju baterija u budućnosti, objavili su VW i Umicore u petak.

VW se nada da će taj napor pomoći u smanjenju troškova za električna vozila (EV).

"Zajedno s našim pouzdanim partnerom Umicoreom, nabavljamo vlastite ključne materijale za proizvodnju ćelija po razumnim cijenama", rekao je izvršni direktor VW PowerCo Frank Blome. "Siguran pristup omogućuje tvrtki PowerCo isporuku cjenovno konkurentnih baterijskih ćelija Volkswagen grupi u godinama koje dolaze ‒ omogućujući njezinim markama da svojim kupcima ponude atraktivna, pristupačna električna vozila."

Očekuje se da će novo zajedničko ulaganje, sa sjedištem u Bruxellesu, na kraju isporučivati materijale za 2,2 milijuna električnih automobila godišnje, čime će zadovoljiti veliki dio potražnje za VW-ovim planiranim tvornicama baterija u Europi, priopćile su tvrtke.

VW i Umicore prvi put su najavili projekt prije godinu dana.

Oba partnera planiraju uložiti ukupno 3 milijarde eura (3,2 milijarde dolara) u napore do kraja desetljeća.

IONWAY je na čelu bivšeg Umicore menadžera Thomasa Jansseunea, kojemu se pridružio bivši čovjek PowerCo Achim Holzer kao glavni financijski direktor zajedničkog ulaganja.

VW planira šest vlastitih tvornica baterijskih ćelija u Europi do 2030. Prva lokacija trenutno se gradi u središnjem njemačkom gradu Salzgitteru, a druga će biti izgrađena u Španjolskoj blizu Valencije.

Očekuje se da će tvornice proizvoditi baterije za VW-ov planirani početni električni automobil, za koji se tvrtka nada da će ga prodavati za manje od 25.000 eura, počevši od 2026. godine.


Fotografija: Moritz Frankenberg/dpa

Tagovi: Volkswagen, Umicore
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
TRENDOVI
Njemački izvoz e-automobila premašio je uvoz u 2023.
BERLIN - Njemačka je 2023. godine izvezla više električnih automobila nego što je uvezla, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE