GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adrović: Odluka Ustavnog suda nije proizvela nikakvo dodatno pravo za potrošače

Adrović: Odluka Ustavnog suda nije proizvela nikakvo dodatno pravo za potrošače
HUB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 14:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović na konferenciji za novinare komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbacio tužbe sedam banaka za kredite u švicarskim francima.

Adrović je uvodno napomenuo kako se jučerašnjom odlukom Ustavnog suda nije proizvelo nikakvo dodatno niti neko manje pravo za potrošače te kako su oni zapravo sa svojim pravima već definirani.

“Podsjećam ovom prilikom da je Zakon o potrošačkom kreditiranju, odnosno izmjene i dopune Zakona su definirale prava potrošača i definirano je da su oni obeštećeni provođenjem tog zakona. Isto tako podsjećam da je tu tvrdnju ponovio i Vrhovni sud Republike Hrvatske kada je izjavio da su svi oni sporazumi o konverziji koji su postignuti u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju pravno valjani i proizvode pravne učinke pa čak i oni čiji se osnovni ugovori sastoje od odredaba koje su pravno ništetne, a to su bile odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i odredbe o valutnoj klauzuli”, rekao je Adrović.

Kaže kako odluku Ustavnog suda još nisu primili te da će obavijestiti javnost o svojim stavovima čim pogledaju i pregledaju odluku Ustavnog suda.

Napomenuo je kako Hrvatska udruga banaka nije stranka u postupku već sedam banika, ali vjeruje da će one svoja prava štititi pred nekim drugim instancama u Europskoj uniji.

“Sud Europske unije je već u tijeku sa svim jer je prema njemu i Vrhovni sud išao s dva pitanja i još neke instance. Tako da, vremenski gledano Sud Europske unije će se sasvim sigurno o tome izjasniti, pretpostavljam u idućih godinu, godinu i pol dana. Vidjet ćemo još što je sa Strasbourgom i drugim institucijama”, objasnio je Adrović.

Tagovi: Zdenko Adrović, Ustavni sud RH, Hrvatska udruga banaka, konverzija kredita, krediti u švicarcima
PROČITAJ I OVO
Neto dobit Zagrebačke banke skočila 22%
SKOK
Neto dobit Zagrebačke banke skočila 22%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 1,07 milijardi kuna, što je za 192 milijuna kuna ili 22 posto više u odnosu na isti lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u srijedu.
Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje kredita tvrtkama
KREDITIRANJE
Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje kredita tvrtkama
FRANKFURT - Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje stambenih i kredita tvrtkama na kraju godine dok bi kriteriji za potrošačke kredite trebali biti ublaženi, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
Banke uvode nova pravila za podizanje gotovine i korištenje bankomata
MANJE BANKOMATA
Banke uvode nova pravila za podizanje gotovine i korištenje bankomata
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge banaka nedavno su najavili smanjenje broja bankomata za čak 50 posto, odnosno moguće drastično rezanje bankomatske mreže, pogotovo u ruralnim područjima, zbog povećanih troškova sigurnosti, odnosno zahtjeva za uvođenjem tzv. ativne elektrokemijske zaštite.
5G, AI i IoT nepovratno će promijeniti bankarstvo
TEHNOLOGIJE
5G, AI i IoT nepovratno će promijeniti bankarstvo
ZAGREB – Na summitu financijske industrije „Empowering FinTech with Cloud Transformation“, kojeg je u Beču organizirao Huawei i IDG, raspravljalo se o post-pandemijskim trendovima, razvoju i izazovima u financijskoj tehnologiji (FinTech), ali i Huaweijevim inovacijama koje ubrzavaju digitalnu transformaciju ove industrije koja se nalazi na prekretnici.
Nastavlja se ovrha nad HPB Investom, sud odbio zahtjev HPB-a za odgodom ovrhe
OVRHA
Nastavlja se ovrha nad HPB Investom, sud odbio zahtjev HPB-a za odgodom ovrhe

ZAGREB - Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je zahtjev Hrvatske poštanske banke za odgodu ovrhe na poslovnim udjelima HPB Investa, čime se makarski poduzetnik Jušte Puharić za jedan korak približio kraju teške pravne bitke koju vodi kako bi naplatio 12,6 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, za koliko ga je HPB prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštetio. 

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE