GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 16:55
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.

“Iako već duže vrijeme radimo na povećanju financijskog znanja ljudi, još uvijek postoje nejasnoće što znači štednja, cijena novca, viša ili niža kamata, što njome želimo postići, koje su opasnosti odn. rizika u ovom ili onom slučaju za financijsku sigurnost pojedinca“, istaknuo je guverner te ocijenio da je opća svijest o važnosti financijskog znanja u društvu još uvijek relativno niska.

Banka Slovenije i eurosustav odlučili su više napora usmjeriti na predstavljanje rada središnje banke i osnovnih financijskih koncepata. „S njima nastojimo doprijeti do najšireg spektra populacije, stoga se fokusiramo na tri stupa: povezivanje institucija koje rade na području financijske edukacije; o obrazovanju učitelja i o obrazovanju svih dobnih skupina. Tako smo pripremili programe za vrtiće, osnovne i srednje škole, studente, magistrante, doktorande, odraslu populaciju i umirovljenike u okviru fakulteta za treće životno doba", naveo je.

Kako bi se ti sadržaji više integrirali u obrazovni sustav, Banka Slovenije prošle je godine u suradnji s Ministarstvom financija i tadašnjim Ministarstvom obrazovanja formirala posebnu radnu skupinu koja je namijenjena razmjeni mišljenja i zajedničkom planiranju promjena u područje financijskog opismenjavanja u obrazovanju na nacionalnoj razini . „Zajedno radimo na tome da te sadržaje u većoj mjeri uvrstimo u naš školski kurikulum, po uzoru na neke druge zemlje koje to već imaju u školskom sustavu. Imamo veliku podršku i zasad se čini da bi se to u dogledno vrijeme moglo prenijeti i na školski program“, optimističan je Vasle.

U svibnju 2021. Banka Slovenije otvorila je muzej u kojem se posjetitelji mogu upoznati s radom središnje banke, poviješću Banke Slovenije, naučiti o vrijednosnim bonovima i tolarima, naučiti prepoznati zaštitne elemente novčanica, upoznati se s način postizanja stabilnosti cijena, tijek nadzora nad bankama i štedionicama i poslovanje Eurosustava. Najviše pozornosti privlači zlatna poluga koju posjetitelji mogu povući i stolica od uništenog novca, kazali su.

U središnjoj banci održavaju edukativne dane za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i umirovljenike, edukativne i zabavne radionice te online edukativne dane. U okviru Europske središnje banke organiziraju natjecanje Euro Generation koje je uglavnom namijenjeno srednjoškolcima. Organiziraju i likovni natječaj za osnovnoškolce i blagdane za djecu, a osmislili su i didaktičke igre i edukativne materijale za škole.

U suradnji s urednicima programa za djecu i mlade TV Slovenija i vanjskom produkcijom pripremili su novu omladinsku TV seriju Mladi mojstri financ, koja je namijenjena financijskom obrazovanju djece i adolescenata. U njemu skupina tinejdžera uči osnovne financijske pojmove i upušta se u razne avanture. Serija se emitira u prazničnom programu tijekom ovogodišnjih zimskih školskih praznika.

Financijsko opismenjavanje moglo bi ojačati svijest da postoje i drugi oblici štednje osim bankovnih depozita, smatra Vaslet. "U Sloveniji su investicijske aktivnosti, osim bankovnih depozita, relativno slabo razvijene", ocijenio je i dodao da bi trebalo razmisliti kako se rezidenti i njihovi bankovni depoziti, koji iznose oko 25 milijardi eura, mogu disperzirati na veće šire i u druge oblike financijskih ulaganja, kao što su ulaganje u (državne) obveznice, štednja u mirovinskim fondovima itd.

Tagovi: Banka Slovenije, financijska pismenost
PROČITAJ I OVO
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura
NAJAVE
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura

ZAGREB - Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
ODLAZAK
Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
BEČ - Raiffeisen Bank International "koncentrirao" se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.
Naša Banka provela još jednu dokapitalizaciju vrijednu 2,5 miliona KM
KAPITAL
Naša Banka provela još jednu dokapitalizaciju vrijednu 2,5 miliona KM
BIJELJINA - Naša banka a.d. Bijeljina provela je još jednu dokapitalizaciju u vrijednosti 2,5 miliona KM putem javne ponude akcija.
Yellen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke
STAVOVI
Yellen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen odbacila je danas prijedlog kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE