GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine

Bankama u RS ipak zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Agencija za bankarstvo Republike Srpske zabranila je isplatu dobiti banaka iz 2019. godine, navodi se u odgovoru koji je Agencija dala na upit banaka u vezi sa privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem Covid-19.

 Uzimajući u obzir činjenicu da se u ovom trenutku ne mogu tačno procijeniti efekti krize koja je izazvana pandemijom u svijetu i u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini odlukom je zabranjena isplata dobiti za 2019. godinu, navodi se u odgovoru Agencije.

Jedna od banaka zatražila je tumačenje u vezi sa isplatom dividendi i varijabilnih naknada, budući da je Agencija još 17. marta uputila dopis bankama pod nazivom "Preporuke bankama u pogledu sprovođenja mjera za ublažavanje negativnih efekata virusa COVID -19" koji se "čitao" kao
preporuka mjere a ne obaveza ukoliko isplatama dividendi i varijabilnih naknada nije ugrožena likvidnost niti kapitalna adekvatnost banke, kao i da će ova preporuka biti stavljena van snage u toku godine, po isteku vanredne situacije.

Odgovorom na upit banke, Agencija za bankarstvo je jasno stavila do znanja da se više ne radi o preporuci, nego da je isplata dividendi iz dobiti za 2019. godinu zabranjena.

Kada je, pak riječ o isplati varijabilnih naknada zaposlenima Agencija za bakarstvo RS takođe je zauzela sličan stav.

- Odluka o isplati varijabilnih naknada se može donijeti, ali je u tom slučaju
isplatu potrebno odgoditi (bez obzira na iznos varijabilnih naknada), navela je Agencija u odgovoru na upit jedne od banaka u Republici Srpskoj.

Tagovi: Agencija za bankarstvo Republike Srpske, dividenda
PROČITAJ I OVO
Yandex pregovara o preuzimanju online banke Tinkoff
PREGOVORI
Yandex pregovara o preuzimanju online banke Tinkoff
MOSKVA - Ruski internetski div Yandex pregovara o preuzimanju online banke Tinkoff koja je trenutno u vlasništvu TCS Group Holdinga.
UniCredit planira prodati poslovanje s leasingom u Njemačkoj
PLANOVI
UniCredit planira prodati poslovanje s leasingom u Njemačkoj
MILANO - Najveća talijanska banka UniCredit planira prodati poslovanje s leasingom i investicijama u nekretnine u Njemačkoj.
ECB želi olakšati teret bankama po pitanju izvješćivanja
IZVJEŠĆIVANJE
ECB želi olakšati teret bankama po pitanju izvješćivanja
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) želi pojednostaviti zahtjeve bankama vezane uz izvješćivanje, objavila je u ponedjeljak središnja banka eurozone, odgovarajući na dugo vremena prisutne kritike iz bankarskog sektora da je nadzor nepotrebno opterećujuć i skup.
Ukupni krediti stanovništvu 135 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu 135 milijardi kuna
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu na kraju srpnja iznosili su 135 milijardi kuna, najviše od ožujka ove godine, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na lipanj veći su za 0,3 posto, a u odnosu na prošlogodišnji srpanj za 4,1 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Stečajna uprava Atlas banke prodaje nepokretnosti u Budvi za 3,58 miliona eura
PRODAJA
Stečajna uprava Atlas banke prodaje nepokretnosti u Budvi za 3,58 miliona eura
PODGORICA - Stečajna uprava Atlas banke objavila je javni poziv za učešće na nadmetanju za prodaju nepokretnosti u Budvi, čija je ukupna vrijednost oko 3,58 miliona eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE