GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse potonuo u kvartalni gubitak, reorganizira upravljački tim

Credit Suisse potonuo u kvartalni gubitak, reorganizira upravljački tim
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 08:48
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Credit Suisse je u srijedu izvijestio o neto gubitku za prvo tromjesečje 2022. i najavio rekonstrukciju uprave, jer se švicarski zajmodavac bori s troškovima sudskih sporova i posljedicama rusko-ukrajinskog rata.

Neto gubitak iznosio je 273 milijuna švicarskih franaka (283,5 milijuna dolara) za tromjesečje, nakon što je prošlog tjedna poslalo upozorenje o dobiti tržištima. Švicarska banka je u srijedu potvrdila da su gubici povezani s Rusijom iznosili 206 milijuna švicarskih franaka. Bio je i hit od 155 milijuna švicarskih franaka vezan za skandal Archegos.

U razgovoru s Geoffom Cutmoreom iz CNBC-a, Thomas Gottstein, glavni izvršni direktor Credit Suissea, rekao je da je to bilo "teško tromjesečje".

“Imali smo određene jednokratne odredbe kao što su zakonske odredbe koje su bile dio našeg naslijeđenog rada i rješavanja nekih starih naslijeđenih slučajeva, očito smo imali i nekih prepreka u odnosu na Rusiju; pa očito ne možemo biti zadovoljni s gubitkom od 0,4 milijarde prije oporezivanja”, rekao je.

Jedan od najvećih izazova za Credit Suisse u ovom tromjesečju bili su troškovi sudskih sporova, pa su operativni rashodi porasli za 26% u odnosu na prethodnu godinu.

"Naši operativni troškovi bili su viši iz godine u godinu, posebno potaknuti većim prethodno prijavljenim troškovima sudskih sporova od 703 milijuna švicarskih franaka za tromjesečje jer smo nastavili s proaktivnim pristupom rješavanju parničnih pitanja", rekao je Gottstein u priopćenju.

Gottstein je za CNBC dodao da "nijedna velika banka na svijetu ne može reći da smo gotovi s pravnim slučajevima... napravili smo ogroman napredak, kao što sam rekao, posebno s našim slučajevima u SAD-u."

Zarada u srijedu dolazi nakon strmih gubitaka na kraju 2021. usred niza skandala. Njegov predsjednik Antonio Horta-Osorio podnio je ostavku ranije ove godine nakon što je više puta prekršio pravila karantene Covid-19.

Horta-Osorio je došao s namjerom da očisti korporativnu kulturu banke nakon što je njezin odjel za investicijsko bankarstvo pretrpio značajne udare 2021. zbog upletenosti u propalu investicijsku tvrtku Archegos Capital i nesolventnu tvrtku za financiranje opskrbnog lanca Greensill.

Za cijelu 2021. zabilježila je neto gubitak od 1,57 milijardi švicarskih franaka, znatno ispod tržišnih očekivanja. Dionice su pale za 20,6 posto od početka godine.

Banka je također u srijedu najavila promjene u svom izvršnom odboru. David Mathers, koji je bio glavni financijski direktor od 2010. godine, napušta banku. Međutim, on će ostati na svojoj sadašnjoj poziciji dok se ne pronađe zamjena.

Osim toga, Helman Sitohang se povlači s mjesta izvršnog direktora za azijsko-pacifičku regiju, a Romeo Cerutti se povlači iz svoje uloge glavnog savjetnika grupe. Francesca McDonagh u listopadu preuzima dužnost izvršne direktorice za Europu, Bliski istok i Afriku.

Tagovi: Credit Suisse, Thomas Gottstein
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE