GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank: Niz skandala urušio vrijednost dionica

Deutsche Bank: Niz skandala urušio vrijednost dionica
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 16:44
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
FRANKFURT - Otkriveno je pranje novca u iznosu od više bilijuna dolara u čemu se posebno istakla jedna njemačka banka. I to nikoga ne čudi – divovska banka iz Frankfurta kao da se trudi da je nijedan skandal ne zaobiđe.

U posljednje vrijeme bila se slegla prašina oko Deutsche Banka. Nekoliko godina nije bilo novih optužbi niti je divovska njemačka banka morala plaćati kazne. Izgledalo je da je direktor Christian Sewing, otkako je došao na funkciju prije dvije godine, donio ono za čime su u neboderima frankfurtske bankarske četvrti odavno žudjeli: mir i reforme.

Ali sada je s time svršeno. Dokumenti koji su procurili iz američke financijske institucije poznati kao FinCEN Files pokazuju da je Deutsche Bank kod mogućeg pranja novca bio u samom svjetskom vrhu. Niz velikih banaka je između 1999. i 2017. obradio transakcije klijenata u vrijednosti od dva bilijuna dolara, iako su i same banke sumnjale u podrijetlo novca. Tako su kriminalci, diktatori i oligarsi prali novac.

Kritike na račun Deutsche Banka ponovo su žestoke. Ta kuća s tradicijom od 150 godina ponovo se vraća u spiralu u koju je zapala tijekom financijske krize 2007./08. Evo pregleda njezinih posrnuća:

Deutsche Bank je u Americi sudjelovao u stvaranju svjetske krize. Kao i mnoge druge banke gigant iz Frankfurta je otkupljivao loše hipoteke na nekretnine, pakirao ih u komplicirane financijske proizvode i tako nudio na tržištu, tobože kao sigurnu investiciju. Kada je tržište nekretnina kolabiralo, svi te vrijednosni papiri postali su bezvrijedni.

Pri tome se Deutsche Bank u poslovnom smislu okladio da će doći svjetski financijski slom i tako zaradio puno novca. Zbog mutnog poslovanja je u SAD-u još 2013. morao platiti 1,9 milijardi dolara, a 2017. čak 7,2 milijarde.

Dok su trajali pregovori o svoti koju valja platiti Amerikancima kako bi obustavili istrage, 2015. je razglašen još jedan skandal, ovog puta s istoka. Prema spoznajama istražitelja banka je od 2011. preko poslova s dionicama prala prljave ruske rublje u vrijednosti od deset milijardi dolara. Američke službe su se zainteresirale jer su se transakcije odvijale u dolarima. Kazna je ovog puta iznosila 600 milijuna dolara.

Kako danas znamo, ta epizoda s pranjem novca bila je samo vrh ledenog brijega.

Referentne kamatne stope poput Euribora i Libora određuju pod kojim uvjetima banke međusobno posuđuju novac u eurima ili drugim valutama. Prije sedam godina je Europska komisija odredila kaznu od 1,7 milijardi dolara protiv šest međunarodnih banaka jer su manipulirale kamatnim stopama. Najveći dio kazne morao je platiti upravo Deutsche Bank, čak 725 milijuna eura. A onda je britanskim i američkim institucijama morao platiti još 2,5 milijarde dolara.

Jednostrane američke sankcije protiv Irana zadale su glavobolje mnogim europskim tvrtkama, pa i bankama. EU ne podržava sankcije, ali je bankama američko tržište toliko važno da će se uvijek prije odreći poslova s Iranom. No Amerikanci su uhvatili Deutsche Bank da ipak radi s Iranom pa je ovaj 2015. morao plati 260 milijuna dolara kazne. I još je i dobro prošao – Amerikanci su njemačkoj Commerzbanci razrezali 1,4 milijarde dolara.

„Bila je teška greška što smo 2013. prihvatili Jeffreyja Epsteina kao klijenta“, tiho je priopćio Deutsche Bank ovog ljeta, kad su njujorške financijske institucije razrezale kaznu od 150 milijuna dolara jer je njemačka banka znala za Epsteinovu „strašnu kriminalnu priču“, ali nije reagirala na „redovito sumnjivo podizanje novca s računa“. Milijarder Epstein, koji je prošle godine oduzeo sebi život u zatvoru, bio je osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika – novac s računa u Deutsche Banku koristio je za svoje zločine.

Banka iz Frankfurta je bila upletena i u prethodno veliko pranje novca koje je otkriveno. Deutsche Bank je bila korespondentna banka za Danske Bank – to znači da je danska kuća preko Frankfurta obavljala neke transakcije. A onda se otkrilo da je Danske Bank između 2007. i 2015. u Estoniji primio oko 200 milijardi eura sumnjivog novca.

I u tom slučaju je njujorški financijski nadzor predbacio Deutsche Banku da „nedovoljno dobro nadgleda klijente“. Banka iz Frankfurta je zatim morala uložiti milijardu eura u reformu unutarnje kontrole, odjela u kojem danas radi oko 1.500 ljudi.

Ovi nabrojani i drugi skandali nisu naškodili samo reputaciji banke s velikom tradicijom već su sunovratile vrijednost njezinih dionica na burzi. U desetogodišnjem razdoblju je dionica izgubila tri četvrtine vrijednosti. Blagi oporavak u posljednje vrijeme možda je uništen novim skandalom. U ponedjeljak je dionica Deutsche Banka bila najveći gubitnik burze s padom od sedam posto.

Tagovi: Deutsche Bank, Christian Sewing, Danske Bank, Jeffrey Epstein, FinCEN Files, pranje novca
PROČITAJ I OVO
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
NADZORNICI
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
MARIBOR - Nova KBM dobila je i nove supervizore nakon uspješnog preuzimanja od strane mađarske bankarske grupe OTP. To su postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath i Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, navodi se u današnjoj objavi na Ajpesu.
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
GUBITAK
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
TOKYO - Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu, koji za grupu završava krajem prosinca. Veliki udarac poslovanju ovog investicijskog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
REZULTATI
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
PARIZ - BNP Paribas, najveći zajmodavac u eurozoni, objavio je neto dobit nižu od očekivane u četvrtom tromjesečju, budući da su skok njezinih troškova rizika i viši operativni troškovi neutralizirali procvat u prodaji trgovanja.
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE