GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank objavio rat ugljenu

Deutsche Bank objavio rat ugljenu
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 19:46
Autor: SEEbiz / N1 info
FRANKFURT - Deutsche Bank je povećava financijski pritisak na tvrtke koje posluju po klimatski štetnim modelima.

Der Spiegel prenosi da je riječ o svim fosilnim gorivima protiv kojih se okreće banka; ugljen, nafta i plin. Banka je objavila da apsolutno svaki doticaj s ugljenom namjerava prekinuti do 2025. godine. Predsjednik uprave DB kazao je da je riječ o mjerama kojima se nastoji ispuniti cilj o klimatski neutralnoj Europskoj uniji do 2050. godine.

Der Spiegel navodi i kritičare, koji tvrde da najnovija ograničenja DB nisu dovoljna, pritom ističući da bi banka mogla biti puno oštrija prema tvrtkama s klimatski škodljivim poslovanjem, u prvom redu RWE i ExxonMobil.

O tome da bi banke i druge financijske institucije mogle biti presudne u provođenju pritiska na klimatski štetno poslovanje, govori se već dugi niz godina, a u posljednje vrijeme to se i ostvaruje.

Pritom nije riječ o ljubavi prema prirodi i opstanku čovječanstva, koliko prema čistoj računici, odnosno o brizi zbog uništavanja svjetske ekonomije, pa tako i njihovog poslovanja, u svijetu uništenom klimatskim promjenama.

S druge strane je sve izvjesnija mogućnost da se na energetskoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije odlično zaradi. Tko od banaka prvi i pravovremeno zauzme taj dio financiranja ekonomije u zaletu, taj će imati najveće izglede za visoke profite.

DB u prvom koraku prekida poslovni kontakt sa svim klijentima čije poslovanje s ugljednom čini 50 posto i više njihovog profita. Njima će banka dati još jednu šansu, omogućit će takvim tvrtkama, u prvom redu proizvođačima električne energije, da predstave svoj plan za prelazak na obnovljive izvore energije, te će banka u ovisnosti o uvjerljivosti tog plana, odlučiti o daljnjoj suradnji.

Tagovi: Deutsche Bank, ugljen, RWE, ExxonMobil
PROČITAJ I OVO
JP Morgan mora platiti gotovo milijardu dolara zbog manipulacija tržištem
KAZNA
JP Morgan mora platiti gotovo milijardu dolara zbog manipulacija tržištem
NEW YORK - Američka investicijska banka JPMorgan Chase objavila je da će prema dogovoru s ministarstvom pravosuđa platiti oko 920 milijuna dolara za povlačenje tužbi za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.
Navala banaka na obveznice Federacije BiH
OBVEZNICE
Navala banaka na obveznice Federacije BiH
SARAJEVO - Posljednja aukcija obveznica Federacije BiH od 8. septembra, na kojoj se federalna Vlada zadužila za gotovo 40 miliona KM, pokazala je veliku zainteresovanost bankarskog sektora za vladine vrijednosne papire u uslovima pandemije.
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
POTPORA
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
WASHINGTON - Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak su potpisali sporazum temeljem kojeg će Svjetska banka hrvatskoj Vladi pružiti potporu u transformaciji njezina sustava gospodarenja otpadom, izvijestili su u utorak iz Svjetske banke.
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
PRIZNANJA
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
BEOGRAD – Addiko banka je dobitnik ovogodišnje Nagrade za inovativnost, kao jedina banka u Srbiji dobitnik ovog priznanja.
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
KADROVI
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
FRANKFURT - Nizozemac Frank Elderson i Slovenac Boštjan Jazbec jedini su kandidati koje su predložile njihove matične zemlje za nasljednika Yvesa Merscha u izvršnom odboru Europske središnje banke (ECB), objavio je čelnik eurogrupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE