GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD želi postati većinski zelena banka

EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.

Do 2025. više od 50 posto ukupnih ulaganja EBRD-a trebalo bi biti usmjereno u potporu zelenom ekonomskom oporavku zemalja u kojima EBRD posluje, pri čemu bi se u obzir uzimale posljedice pandemije koronavirusa, objavio je EBRD u srijedu.

Ulaganja bi se povećala inovativnim pristupom nizu područja, objašnjavaju u banci, skicirajući 'ozelenjavanje' financijskog sektora i energetskih sustava, dekarbonizaciju industrije, održive gradove i komunikacijske i sustave opskrbe hranom, te očuvanje 'prirodnog kapitala'.

Posebno bi se vodilo računa o pravednoj tranziciji, rodnoj ravnopravnosti, prilikama koje pruža cirkularna ekonomija, te o zelenim digitalnim rješenjima i o ulozi energetske efikasnosti, navodi se u priopćenju.

Osim većih ulaganja, cilj je i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 25 do 40 milijuna tona godišnje do 2025. i određivanje roka za usklađivanje svih EBRD-ovih projekata s Pariškim sporazumom o klimi. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 2022. godine.

Banka će tako temeljito provjeravati sva ulaganja kako bi bila sigurna da su u skladu s Pariškim sporazumom o klimi ali i odgovarajućim planovima zaštite klime u zemljama u kojima posluje, vodeći računa o njihovim prioritetima.

Povećala bi i kapacitete za podršku u razvoju niskougljičnih i strategija klimatske otpornosti i pojačala nastojanja na mobilizaciji zelenih ulaganja.

U planu je i pojačani rad na smjernicama, kako bi svih 38 zemalja moglo efikasno ostvariti ciljeve zaštite klime i okoliša, te suradnja s drugim multilateralnim zajmodavcima, navodi se u priopćenju.

Novi plan za zelenu ekonomsku tranziciju usvojio je jučer EBRD-ov odbor direktora a bazira se na bančinim načelima usvojenima uoči Pariškog samita o klimi 2015. godine. Bančini dioničari trebali bi o njemu glasati na skupštini 7. i 8. listopada.

Tagovi: EBRD, zelena banka, zeleni projekti, zelena energija
PROČITAJ I OVO
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
PANIKA
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
SKOPLJE - Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika jer ne mogu povući sredstva nakon što je više od 100.000 računa blokirano.
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
PAD
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
LJUBLJANA - U prvoj polovici godine NLB Grupa ostvarila je 73,7 milijuna eura neto dobiti, što je 22% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE