GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB će prodavati dugove putem online trgovine

ECB će prodavati dugove putem online trgovine
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska centralna banka (ECB) priprema internetsko mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj ojačati ekonomiju i zasjeniti velike ulagače s Wall Streeta.

Plan, koji su izradili najviši dužnosnici ECB-a, dio je napora 19 zemalja eurozone da se uhvate u koštac sa sve većom gomilom neotplaćenih zajmova, s ciljem sprečavanja preuzimanja sredstava po najnižim cijenama.

- Ideja je otvoriti tržište za kupce manjih portfelja s internetskom trgovinom u stilu Amazona ili eBaya, rekao je za Reuters Edward O'Brien, visoki dužnosnik ECB-a uključen u taj plan.

Nakon posljednje finansijske krize, veliki fondovi su kupili milijarde eura loših kredita, pritom stekavši puno nekretnina čija je cijena kasnije drastično porasla.

- Tržištem loših zajmova dominiraju vrlo veliki kupci. U tipičnom scenariju jedna od tih tvrtki stvara vrlo velik portfelj sa značajnim popustima, rekao je O''Brien.

Studija Deloittea otkrila je da su od više od 450 milijardi dolara loših zajmova prodanih u Europi između 2014. i 2019. otprilike polovicu kupili Cerberus, Blackstone, Lone Star i Goldman Sachs.

Banke se oslobađaju loših dugova, koji su obično samo djelić njihove nominalne vrijednosti, kako bi olabavile svoje bilance i stvorile nove zajmove - održavajući na taj način vlastito poslovanje i ekonomiju.

Tagovi: Europska središnja banka, Cerberus, Blackstone, Lone Star, Goldman Sachs, prodaja dugova, internetska trgovina, online trgovina
PROČITAJ I OVO
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ISTRAŽIVANJA
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ZAGREB – Covid-19 promijenio je bankarstvo i ubrzao razvoj digitalnih kanala. Šezdeset posto banaka zatvaralo je svoje podružnice ili skratilo njihovo radno vrijeme. Međutim, brojne su banke isto tako uvele nova digitalna svojstva, kao što su potpuno digitalni procesi, na primjer otvaranje računa (34 %), metode za identifikaciju i provjeru na daljinu (23 %) i metode za beskontaktno plaćanje (18 %).
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ŠTEDNJA
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ZAGREB - U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu - Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe i ove će godine povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje (koji se obilježava 31. listopada) nastaviti s brojnim aktivnostima.
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
UŠTEĐEVINA
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
ZAGREB - Svijest hrvatskih građana o važnosti štednje nije se promijenila zadnjih godinu dana unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te ih kao i lani 83 posto smatra da je štedjeti važno, a prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke.
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
POREZI
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
LONDON - Upotreba poreznih oaza i agresivno izbjegavanje poreza raširena su pojava među europskim bankama, uključujući talijanske UniCredit i Intesu Sanpaolo i francuski Societe Generale, pokazalo je izvješće Transparency Internationala (TI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE