GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB povećava ulaganja u klimatske projekte na više od bilijun eura do 2030.

EIB povećava ulaganja u klimatske projekte na više od bilijun eura do 2030.
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2022 / 22:28
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Europska investicija banka planira do 2030. uložiti više od najavljenih bilijun eura u projekte koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena, a od toga će, prema novom planu, najveći dio biti usmjeren na obnovljive izvore, najavio je u subotu predstavnik EIB-a u Hrvatskoj Anton Kovačev.

Kovačev je naveo da je Europska investicijska banka (EIB) zbog krize prouzrokovane ratom u Ukrajini odlučila povećati ulaganja u projekte koji se bave ublažavanjem klimatske krize i zaštitom okoliša, tako da je izvjesno da će buduća ulaganja premašiti ranije planiranih bilijun eura.

“U suštini, svi dobri projekti koji se bave navedenim pitanjima i koji se kandidiraju, bit će financirani”, istaknuo je Kovačev u subotu u razgovoru za Hinu.

Dodao je da će EIB uz financijsku podršku također pružati i savjetodavnu pomoć u realizaciji navedenih projekata.

Okolišna pitanja, rekao je, koja su do sada bila jedan od četiri prioriteta EIB-a, sada su glavni prioritet.

“Na okolišna pitanja je otpadalo otprilike 20 do 25 posto”, rekao je Kovačev, istaknuvši da se to sada povećava na 50 posto, a unutar toga najveći udio otpast će na zelenu energiju, odnosno obnovljive izvore energije, zbog rastuće klimatske i energetske krize.

“EIB je banka EU-a, ali već dvije godine to je i klimatska banka, s posebnom zadaćom u okviru Zelenog plana, da do 2030. u zelenu energiju uložimo jedan bilijun eura”, rekao je Kovačev ranije ovog tjedna na panelu u sklopu konferencije Dani dobrog vjetra u Dubrovniku u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

O većim ulaganjima u projekte obnovljivih izvora energije na istoj je konferenciji govorila i direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, Viktoria Zinčuk. Ona je istaknula da financiranje više nije "usko grlo", odnosno problem, kada je riječ o realizaciji projekata obnovljivih izvora.

No istaknula je da je potrebno i "više energije u sektoru".

"Kad kažem energije, ne mislim na obnovljivu energiju, nego na preuzimanje rizika, i što se tiče investicijske strane, odnosno banaka, ali i unutar javnog sektora”, poručila je Zinčuk.

Na konferenciji u Dubrovniku govorilo se i o cijenama energenata u kontekstu aktualne energetske krize. Mislav Slade-Šilović, stručnjak za energetiku iz tvrtke PwC, naveo je da se do 2030. godine očekuje stabilizacija veleprodajne cijene električne energije na domaćem tržištu.

"Međutim, i dalje je to više nego dvostruko više od cijena koje su korporacije naučile plaćati po nekim standardnim ugovorima u razdoblju oko 2020. godine”, rekao je Slade-Šilović.

Tagovi: Europska investicijska banka, Anton Kovačev, klimatske promjene, klimatski projekti, Mislav slade-Šilović
PROČITAJ I OVO
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
SURADNJA
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
ZAGREB - Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sklopili su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji kojim se planira suradnja na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, priopćili su potpisnici.
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE