GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Bank Novi Sad: Ostvareni snažni rezultati u 2021. godini

Erste Bank Novi Sad: Ostvareni snažni rezultati u 2021. godini
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 11:03
Autor: SEEbiz
NOVI SAD - Na kraju 2021. godine, stanje kredita plasiranih stanovništvu i mikro klijentima novosadske Erste banke je uvećano za 8,3% u odnosu na kraj prethodne godine, i iznosi 105,12 milijardi dinara.

U poređenju sa krajem 2020. godine, stanja depozita stanovništva i mikro klijenata su takođe zabeležila značajan rast za 21,2% i iznose 122,78 milijardi dinara.

Stanje kredita plasiranih pravnim licima je sa krajem 2021. godine zabeležilo rast od 8,6% u odnosu na kraj 2020. godine i iznosi 102,25 milijardi dinara. Stanja depozita pravnih lica takođe beleže promenu i viši su za 12,7% u poređenju sa krajem 2020. godine i iznose 83,71 milijardu dinara. U pogledu operativnog poslovanja, Banka je na kraju 2021. godine ostvarila 10,4% više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast operativnih rashoda za 8,4%. U odnosu na isti period 2020. godine,
operativna dobit Banke beleži rast od 15,7% i iznosi 3,42 milijarde dinara, dok je na kraju istog perioda 2020. godine banka ostvarila 2,96 milijardi operativnog rezultata.

„Za nama je još jedna godina puna izazova u kojoj smo pokazali koliko su važni fleksibilnost, razumevanje i podrška kako bi klijenti bili sigurni da mogu da se oslone na nas. Pozitivan rezultat u svim aspektima poslovanja je dokaz da oni čvrsto veruju da smo sposobni da im obezbedimo proizvode i usluge u skladu sa njihovim potrebama i da nas doživljavaju kao istinske partnere.Ovakav rezultat ne bi mogao da bude ostvaren bez izuzetne posvećenosti svih zaposlenih koji kroz svoju ulogu finansijskih savetnika obezbeđuju rešenja po meri klijenata i na taj način im pomažu da unaprede uslove života i poslovanja“,izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 8,3% u odnosu na kraj 2020. godine i iznose 105,12 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 21,2% i iznose 122,78 milijardi dinara. Krediti pravnim licima uvećani za 8,6% u odnosu na kraj 2020. godine i iznose 102,25 milijardi dinara; depoziti pravnih lica su veći za 12,7% i iznose 83,71 milijardu dinara.

Dobit od kamata viša za 9,8% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 8,96 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 44,0% i iznosi 2,75 milijardi dinara. Neto dobit na kraju 2021. godine je dostigla 2,41 milijardu dinara, usled pada troškova rizika
Bilansna suma je uvećana za 11,4%, sa 287 milijardi dinara na kraju 2020. godine na 319 milijardi dinara. Adekvatnost kapitala iznosi 18,72%. NPLracio na kraju 2021. godine iznosi 2,0%.

Rezultati Erste Grupe u 2021. godini: Snažne operativne performanse, niski troškovi rizika

„Najnovija dešavanja u vezi sa ratom Rusije sa Ukrajinom šok su za sve koji veruju u evropske ideje mira, demokratije i napretka. Kako stvari trenutno stoje, sukob će imati nesagledive posledice po kontinent – političke, ekonomske, ali pre svega humanitarne.

Erste Grupa nema operativno prisustvo u Rusiji i Ukrajini i naša direktna izloženost u ovim zemljama je zanemarljiva. Međutim, naša geografska blizina i duboke veze sa celim regionom nose sa sobom humanitarnu odgovornost. Kao banka u srcu Evrope, bićemo uz ljude u regionu tako što ćemo pružiti podršku i pomoć“, rekao je Bernd Špalt, generalni direktor Erste Grupe.

Finansijski direktor Erste Grupe Stefan Dorfler: „Imamo dokazani poslovni model, upečatljiv otisak u dinamičnim ekonomijama Centralne Evrope i solidnu kapitalizaciju. Svesni smo izazova do kojih bi mogao da dovede najnoviji razvoj situacije, ali smo uvereni da smo u dobroj poziciji da na njih odgovorimo.

Snažan ekonomski uspon u regionu CIE prošle godine pomogao je da povećamo naš prihod tako što smo podržali solidan rast potražnje za kreditima. U kombinaciji sa rekordnim prihodima od naknada i dobrim upravljanjem troškovima, ovo je dovelo do snažnog porasta našeg operativnog rezultata. Kako su naši troškovi rizika u 2021. godini bili daleko ispod nivoa izazvanih pandemijom iz 2020. godine, naš krajnji rezultat je naglo porastao.“

Poslovni rezultat porastao za 17,1% na 3,4 milijarde evra, što odražava skroman rast troškova. Neto prihod dostiže 1,92 milijarde evra usled naglog pada troškova rizika.

CET1 odnos od 14,5% odražava solidnu kapitalizaciju. Prognoza za 2022. godinu: trenutna kriza u Ukrajini uključuje nepredvidljive posledice za čitavu Evropu kao celinu

Tagovi: Erste Bank Novi Sad, Erste, Erste Grupa, Slavko Carić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE