GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji

Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.

Obećanje o zelenoj potrošnji prva je inicijativa u sklopu Nove strategije za potrošače EU i dio je Europskog sporazuma o klimi. Uz prvih pet kompanija koje su se inicijativi pridružile početkom ove godine, Erste Grupa je među šest kompanija koje sudjeluju u pilot projektu ove inicijative.

„Pozdravljam obvezivanje ovih šest poduzeća u pogledu konkretnih mjera za veću održivu proizvodnju i potrošnju, osim onoga što je propisano pravom EU-a. Ta odlučnost da se pojača djelovanje u području klime pokazuje napore koje europski potrošači žele vidjeti. Do sada je jedanaest tvrtki već sudjelovalo u Zelenom obećanju i radujem se još većem broju u budućnosti.“ ,objašnjava Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe.

Bankarska se grupa obvezuje na osiguravanje raspoloživosti održivih investicijskih proizvoda i pružanje boljih informacija svojim klijentima kako bi bili u mogućnosti donositi utemeljene i održive odluke. Pridruživanje Obećanju o zelenoj potrošnji stavlja dodatan naglasak na ambicije Erste Grupe prema nastavku ulaganja napora u održivije društvo i gospodarstvo te označava još jedan važan korak na održivom putu te bankarske grupe. Obveze će se provesti kroz Erste Asset Management (EAM), članicu Erste grupe koja upravlja fondovima i portfeljima. Izvještaji o napretku u izvršavaju obveza Erste Grupe objavljivat će se najmanje na godišnjoj razini na internetskim stranicama Grupe, kao i u izvješću o održivosti.

„Djelovanje na području zaštite okoliša i klime potrebno nam je odmah. Ovo obećanje stoga je još jedno jasno obvezivanje Erstea na jačanje naših ambicija u pogledu ESG-a kao jednog od naših budućih strateških stupova. Nestrpljivo iščekujemo pridruživanje naporima Komisije koja ulaže u izgradnju novog okvira među sektorima i van postojećih regulatornih zahtjeva. Želimo biti aktivan član te zelene tranzicije i vjerujemo da to možemo postići financijskim proizvodima i uslugama koje pružamo klijentima,“ naglasio je predsjednik Uprave Erste Grupe Bernd Spalt.

ODRŽIVA ULAGANJA: ŠIRE PORTFELJ I POVEĆAVAJU TRANSPARENTNOST
S 20-godišnjim iskustvom u održivim ulaganjima, Erste Grupa obvezuje se da će svim klijentima na svih sedam tržišta u srednjoj i istočnoj Europi omogućiti priliku za ulaganje u ESG proizvode uz potporu u obliku transparentnih i dostupnih informacija. Stoga, do kraja 2023. EAM planira za 50 posto povećati broj Erste investicijskih fondova kojima je dodijeljena austrijska oznaka za okoliš (Ecolabel), s 11 na 17. Trenutačno, vrijednost pod upravljanjem u ovom segmentu iznosi 3,4 milijarde eura, što predstavlja gotovo 5% ukupne imovine pod upravljanjem EAM-a. Klijenti će istovremeno češće dobivati obavijesti o najnovijim ESG temama i aktivnostima, na primjer, objavljivanjem 100 članaka o toj temi na financijskom blogu EAM-a do kraja 2023. Do kraja ove godine EAM se nadalje obvezuje da će pružati izvještaje o Ciljevima održivog razvoja za sve Erste investicijske fondove kao i izvještaje o učinku za sve Erste fondove s učinkom (Impact Funds) kojima upravlja EAM te da će izvješće objavljivati na svojoj internetskoj stranici. Obvezujući se i sama na održivo poslovanje kao investitor, podružnica Erste Grupe za upravljanje fondovima i portfeljima sa sjedištem u Beču također će ostvarivati glasačka prava sukladno svojoj Održivoj politici glasanja te redovito objavljivati svoje glasačke odluke na svojoj internetskoj stranici.

Tagovi: Erste Grupa, Europska komisija, Erste Asset Management, obećanje o zelenoj potrošnji, zelena potrošnja
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE