GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 30.000 građana i 9.500 pravnih osoba podnijelo zahtjev za moratorijem

Gotovo 30.000 građana i 9.500 pravnih osoba podnijelo zahtjev za moratorijem
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 14:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Banke u Hrvatskoj aktivno provode gospodarske mjere u cilju pomoći građanima i tvrtkama. U ovom trenutku 29.926 građana i 9.436 poduzetnika podnijelo je zahtjev za mjeru odgoda plaćanja kredita.

Najveći broj zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji udio zahtjeva za moratorijem se odnosi na stambene kredite.

„Banke su pokazale spremnost pomoći građanima i poduzećima te su proaktivno djelovale i ranije nego što je slučaj u većini europskih država. Cjelokupno poslovanje prilagodile su u kratkom roku kako bi građani i poduzeća imali pravovremenu podršku banaka. U ovom trenutku za mjere odgode plaćanja prijavilo se gotovo 40.000 građana i poduzetnika, a s obzirom na to da su procedure za podnošenje zahtjeva nedavno pokrenute, očekujemo da će ta brojka znatnije rasti. Banke u skladu s postojećim modelom imaju mogućnost pojedinačno pristupati svakom zahtjevu i vjerujem da će pronaći zadovoljavajuća rješenja za klijente koji su najviše pogođeni ovom krizom“, izjavio je direktor HUB-a, Zdenko Adrović.

Model odgode plaćanja kreditnih obveza u trajanju do 6 mjeseci fleksibilan je i u skladu s najboljim praksama Europske unije. Za najugroženije sektore poput turizma, mogućnost trajanja moratorija proširena je do sljedeće turističke sezone, što predstavlja i veću razinu pomoći od predloženih 12 mjeseci odgode plaćanja. Moratorij koji banke provode tijekom izvanredne situacije nije standardan iz razloga što je ta mogućnost ponuđena velikom broju klijenata, a tijekom moratorija klijentima se ne naplaćuje glavnica i kamata.

Obračunava se isključivo redovna kamate bez zateznih kamata i ostalih troškova koji se pojavljuju prilikom redovitog ugovaranja moratorija na kreditne obveze.

Solemnizacija ugovora postoji s vrlo jasnim razlogom, a to je pojašnjavanje smisla i posljedice dodatka ugovora koji se potpisuje s bankom. Dakle, solemnizacija je jedan od instrumenata informiranja i pravne zaštite potrošača, a ne samo trošak. Trošak solemnizacije nije u nadležnosti banaka te banke od tog troška ne zarađuju. Kako bismo pomogli građanima i u tom području, Hrvatska udruga banaka pozvala je nadležne institucije da razmotre mogućnosti smanjivanja troškova solemnizacije, a vjerujemo da će to i poduzeti kako bi umanjili trošak za građane.

Banke u Hrvatskoj od početka krize uzrokovane pandemijom koronavirusom aktivno rade naiznalaženju dodatnih mogućih rješenja kako bi se u najvećoj mjeri očuvala gospodarska aktivnost i zaštitila likvidnost građana i tvrtki. Važno je podsjetiti na osnovnu ulogu banaka, a to je upravljanje tuđim novcem, odnosno novcem građana i poduzeća koji svoju štednju ulažu u banke. Koncept je temeljen na povjerenju i održivosti što je ključni element za siguran rad financijskih institucija.

„Treba naglasiti da je u ovom kontekstu potrebno sagledati sveukupnost situacije te je ekonomskoj sferi i bankama kao krvotoku svakog gospodarstva, potrebno pristupati pažljivo, uvijek vodeći računa o očuvanju njihove stabilnosti. Destabiliziran financijski sustav ne bi mogao osigurati podršku izlasku iz krize niti bi imao kapacitet za pomoć onima kojima je to najpotrebnije u ovoj situaciji“, izjavio je Zdenko Adrović.

Hrvatska udruga banka poziva na konstruktivan i na argumentima utemeljen dijalog te pozdravlja svaku razmjenu mišljenja i stavova s ciljem iznalaženja kvalitetnih i održivih rješenja, u interesu hrvatskih građana i cjelokupnog gospodarstva. Trenutačna situacija i izazovi s kojima se suočavamo, zahtijeva koordinirani pristup svih dionika na tržištu, a uloga financijskih institucija u tome od velike je važnosti.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, solemnizacija, moratorij, moratorij na otplatu kredita, Zdenko Adrović, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
MJERE
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
PODGORICA - Iz nove izvršne vlasti je krajem prošle godine saopšteno da očekuju partnersku podršku vrhovne monetarne institucije da se sa sadašnjih šest godina produži na 10 godina dužina otplate novih potrošačkih kredita, a što je dogovoreno sa bankarima.
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
POTEZI
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
ZAGREB – Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, Erste banka omogućila je ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci.
Brodnjak: U Beogradu NLB-ov centar kompentencija za regiju
NLB
Brodnjak: U Beogradu NLB-ov centar kompentencija za regiju
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka će u Beogradu postaviti grupni centar kompetencija za razvoj zajedničkih IT platformi za sve banke iz sastava grupacije van Slovenije, čime će na neki način Beograd postati drugo sjedište NLB Grupacije.
Izvršni direktor Morgan Stanleyja postao najbolje plaćeni bankar
ZARADE
Izvršni direktor Morgan Stanleyja postao najbolje plaćeni bankar
NEW YORK - Izvršni direktor Morgan Stanleyja James Gorman postao je najbolje plaćeni američki bankar.
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
PRIZNANJA
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
ZAGREB - Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju - "ocu eura", priopćeno je u ponedjeljak iz HNB-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE