GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa EIB-a u 2020. uložila više od 530 milijuna eura u Hrvatsku

Grupa EIB-a u 2020. uložila više od 530 milijuna eura u Hrvatsku
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 09:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Europske investicijske banke (Grupa EIB-a) svojim je klijentima u Hrvatskoj u 2020. osigurala 530 milijuna eura u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava.

Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF) su kao dvije sastavnice Grupe EIB-a uložili 342,5 odnosno 187,9 milijuna eura, čime je EIF u 2020. zabilježio svoju rekordnu godinu u Hrvatskoj.

EIF je pridonio domaćem gospodarstvu iznosom od 187,9 milijuna eura, čime je u 2020. zabilježio svoju rekordnu godinu u Hrvatskoj. Fond je uložio 96 milijuna eura u obliku vlasničkog kapitala 90,6 milijuna eura u jamstvima i 1,3 milijuna eura kroz uključivo financiranje.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a zadužen za poslove u Hrvatskoj, izjavio je: „Grupa EIB-a odgovorila je na gospodarsku krizu izazvanu pandemijom bolesti COVID-19 i hrvatskim je malim i srednjima poduzećima (MSP-ovima) osigurala ključnu financijsku potporu radi očuvanja radnih mjesta i poticanja hrvatskoga gospodarstva. Zajedno s našim partnerima otvorili smo nove izvore financiranja i pomogli u pokretanju prvih fondova rizičnog kapitala u Hrvatskoj. Tim aktivnostima modernizirana su hrvatska financijska tržišta i povećana je sposobnost domaćih financijskih institucija za poticanje gospodarskog oporavka i razvitka. EIB s nestrpljenjem iščekuje daljnju suradnju s hrvatskom Vladom, kao i s privatnim i javnim sektorom kako bi se iskoristile prilike za ulaganja vrijedna više milijarda eura, koje proizlaze iz programa oporavka od pandemije bolesti COVID-19 na cijelom prostoru EU-a, uz istodobnu provedbu inicijativa i programa djelovanja u području klime i održivog, kružnog gospodarstva. Moramo se pobrinuti da Hrvatska iz tih projekata izvuče što veću korist, oporavi se i nastavi s održivim gospodarskim i društvenim razvitkom.”

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske, izjavio je: „2020. se pokazala veoma izazovnom godinom za gospodarstvo, a Vlada je, zajedno s partnerima iz EU-a i međunarodnim partnerima, reagirala žurno. Grupa EIB-a dala je znatan doprinos odgovoru na gospodarske posljedice pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj. Pružanjem potpore MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima preko domaćih financijskih posrednika, EIB je pripomogao zadovoljenju trenutnih potreba za likvidnošću u razdoblju teškoća kakve se odavna ne pamte. Osim hitne potpore, pomoć je smjesta osigurana i za investicijske projekte koji su u tijeku kako bi se omogućio njihov nastavak. Budući da nas povećana neizvjesnost čeka i u predstojećem razdoblju, drago nam je što nam Grupa EIB-a pomaže u oporavku, kao i u ispunjavanju dugoročnih investicijskih potreba. U tom smislu, Banka EU-a odigrat će važnu ulogu u svladavanju budućih izazova u Hrvatskoj.“

Krediti Europske investicijske banke u Hrvatskoj dosegli su 342,5 milijuna eura koliko je odobreno u okviru šest poslova ugovorenih u 2020. radi potpore domaćim MSP-ovima. Više od 70 posto tog iznosa ili 245,5 milijuna eura osigurano je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR-om), čime su na raspolaganje stavljeni novi izvori sredstava za MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća. Preostalih 97 milijuna eura domaćim je poduzećima plasirano posredstvom hrvatskih poslovnih banaka. Zahvaljujući tim aktivnostima, ukupna ulaganja EIB-a u Hrvatsku dosegla su 7,06 milijarda eura (od početka poslovanja u toj zemlji), od čega je samo u zadnjih deset godina uloženo 4,97 milijarda eura.

Hrvatska poduzeća – kako startup tvrtke tako i MSP-ovi i srednje kapitalizirana poduzeća – imat će koristi od novih fondova rizičnog kapitala pokrenutih zahvaljujući suradnji EIF-a i HBOR-a. Jedan od tih fondova, Prosperus Growth Fund, s radom je krenuo u 2020. Taj fond jedan je od tri fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom koje su EIF i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR-a) potpomogli zajedničkim ulaganjem u visini od 70 milijuna eura. Time će se, kako se očekuje, na raspolaganje staviti do 205 milijuna eura za razvoj i rast MSP-ova i manjih srednje kapitaliziranih poduzeća.

EIF će upravljati ovim zajedničkim ulaganjem na temelju jamstava iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a). Ulaganje proistječe iz Hrvatskog programa za rast i ulaganja (CROGIP-a), koji su 2019. pokrenuli EIF i HBOR.

U proteklih šest godina, EFSU – zajednička inicijativa Europske komisije (EK) i EIB-a, pokrenuta kako bi se prevladao manjak ulaganja na prostoru Europske unije – osigurao je potporu za gotovo 1 200 MSP-ova u Hrvatskoj, čime je očuvao približno 16 500 radnih mjesta i mobilizirao 771 milijun eura ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, računamo li prema metodologiji EIB-a.

Savjetodavne službe EIB-a nastavile su s pružanjem tehničkih i financijskih savjeta javnim i privatnim partnerima u Hrvatskoj radi razvoja i provedbe održivih investicijskih projekata i privlačenja novih ulaganja u zemlju. Savjetodavne službe EIB-a pružile su u 2020. podršku za 15 projekata, uz ukupnu vrijednost ulaganja od 652 milijuna eura. Četiri projekta (obnova željezničkog voznog parka, gospodarenje krutim otpadom, vodoopskrba i odvodnja te e-škola) koje je potpomogao JASPERS, jedan od EIB-ovih savjetodavnih programa, dobila su u 2020. odobrenja EK-a u ukupnoj vrijednosti od 407 milijuna eura.

Kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19, EIB je u 2020. samo za Hrvatsku izdvojio približno 180 milijuna eura kako bi joj pomogao u ublažavanju posljedica pandemije po domaće gospodarstvo. Grupa EIB-a surađuje s partnerima u Hrvatskoj na prenamjeni i proširenju postojećih kredita MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima radi potpore najpogođenijim tvrtkama.

U partnerstvu s hrvatskim financijskim institucijama razmatraju se novi poslovi kojima će se MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima iz ključnih sektora hrvatskoga gospodarstva na raspolaganje staviti novi izvori sredstava.

Tagovi: Europska investicijska banka, Europski fond za strateška ulaganja, Prosperus Growth Fund, Europski investicijski fond, Zdravko Marić, Anton Kovačev
PROČITAJ I OVO
Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
SNAŽAN RAST
Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
BEOGRAD - Banke u Srbiji su prošle godine zaradile 742,4 miliona evra, skoro duplo više nego godinu ranije, a za devet meseci 2023. već su preskočile taj profit, piše Danas.
Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima
POTEZI
Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima
ŽENEVA - Švicarska banka Credit Suisse ponovno je angažirala smijenjenog neovisnog kontrolora interne istrage o opsluživanju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima, doznaje se od američkih senatora koji su istraživali to pitanje.
MK Group planira širenje svojih banaka u regiji
PLANOVI
MK Group planira širenje svojih banaka u regiji
BEOGRAD - U narednom razdoblju MK Group planira značajna ulaganja u svim sektorima u kojima posluje. Najveća ulaganja očekuju se u segmentu obnovljivih izvora energije, u planu je širenje bankarskog poslovanja kako u Srbiji tako iu regiji, kao i daljnji razvoj hotelskog poslovanja.
UBS širi prisutnost na američkom tržištu
ŠIRENJE
UBS širi prisutnost na američkom tržištu
NEW YORK - Švicarska banka UBS planira proširiti svoju prisutnost na američkom tržištu kao dio svoje strategije za postizanje 150 milijardi dolara neto novog novca ili priljeva novih sredstava godišnje, rekao je izvršni direktor švicarskom listu NZZ Am Sonntag u intervjuu objavljenom u nedjelju.
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
FINANCIRANJE
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
ZAGREB - HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE