GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa EIB-a u 2020. uložila više od 530 milijuna eura u Hrvatsku

Grupa EIB-a u 2020. uložila više od 530 milijuna eura u Hrvatsku
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 09:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Europske investicijske banke (Grupa EIB-a) svojim je klijentima u Hrvatskoj u 2020. osigurala 530 milijuna eura u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava.

Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF) su kao dvije sastavnice Grupe EIB-a uložili 342,5 odnosno 187,9 milijuna eura, čime je EIF u 2020. zabilježio svoju rekordnu godinu u Hrvatskoj.

EIF je pridonio domaćem gospodarstvu iznosom od 187,9 milijuna eura, čime je u 2020. zabilježio svoju rekordnu godinu u Hrvatskoj. Fond je uložio 96 milijuna eura u obliku vlasničkog kapitala 90,6 milijuna eura u jamstvima i 1,3 milijuna eura kroz uključivo financiranje.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a zadužen za poslove u Hrvatskoj, izjavio je: „Grupa EIB-a odgovorila je na gospodarsku krizu izazvanu pandemijom bolesti COVID-19 i hrvatskim je malim i srednjima poduzećima (MSP-ovima) osigurala ključnu financijsku potporu radi očuvanja radnih mjesta i poticanja hrvatskoga gospodarstva. Zajedno s našim partnerima otvorili smo nove izvore financiranja i pomogli u pokretanju prvih fondova rizičnog kapitala u Hrvatskoj. Tim aktivnostima modernizirana su hrvatska financijska tržišta i povećana je sposobnost domaćih financijskih institucija za poticanje gospodarskog oporavka i razvitka. EIB s nestrpljenjem iščekuje daljnju suradnju s hrvatskom Vladom, kao i s privatnim i javnim sektorom kako bi se iskoristile prilike za ulaganja vrijedna više milijarda eura, koje proizlaze iz programa oporavka od pandemije bolesti COVID-19 na cijelom prostoru EU-a, uz istodobnu provedbu inicijativa i programa djelovanja u području klime i održivog, kružnog gospodarstva. Moramo se pobrinuti da Hrvatska iz tih projekata izvuče što veću korist, oporavi se i nastavi s održivim gospodarskim i društvenim razvitkom.”

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske, izjavio je: „2020. se pokazala veoma izazovnom godinom za gospodarstvo, a Vlada je, zajedno s partnerima iz EU-a i međunarodnim partnerima, reagirala žurno. Grupa EIB-a dala je znatan doprinos odgovoru na gospodarske posljedice pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj. Pružanjem potpore MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima preko domaćih financijskih posrednika, EIB je pripomogao zadovoljenju trenutnih potreba za likvidnošću u razdoblju teškoća kakve se odavna ne pamte. Osim hitne potpore, pomoć je smjesta osigurana i za investicijske projekte koji su u tijeku kako bi se omogućio njihov nastavak. Budući da nas povećana neizvjesnost čeka i u predstojećem razdoblju, drago nam je što nam Grupa EIB-a pomaže u oporavku, kao i u ispunjavanju dugoročnih investicijskih potreba. U tom smislu, Banka EU-a odigrat će važnu ulogu u svladavanju budućih izazova u Hrvatskoj.“

Krediti Europske investicijske banke u Hrvatskoj dosegli su 342,5 milijuna eura koliko je odobreno u okviru šest poslova ugovorenih u 2020. radi potpore domaćim MSP-ovima. Više od 70 posto tog iznosa ili 245,5 milijuna eura osigurano je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR-om), čime su na raspolaganje stavljeni novi izvori sredstava za MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća. Preostalih 97 milijuna eura domaćim je poduzećima plasirano posredstvom hrvatskih poslovnih banaka. Zahvaljujući tim aktivnostima, ukupna ulaganja EIB-a u Hrvatsku dosegla su 7,06 milijarda eura (od početka poslovanja u toj zemlji), od čega je samo u zadnjih deset godina uloženo 4,97 milijarda eura.

Hrvatska poduzeća – kako startup tvrtke tako i MSP-ovi i srednje kapitalizirana poduzeća – imat će koristi od novih fondova rizičnog kapitala pokrenutih zahvaljujući suradnji EIF-a i HBOR-a. Jedan od tih fondova, Prosperus Growth Fund, s radom je krenuo u 2020. Taj fond jedan je od tri fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom koje su EIF i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR-a) potpomogli zajedničkim ulaganjem u visini od 70 milijuna eura. Time će se, kako se očekuje, na raspolaganje staviti do 205 milijuna eura za razvoj i rast MSP-ova i manjih srednje kapitaliziranih poduzeća.

EIF će upravljati ovim zajedničkim ulaganjem na temelju jamstava iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a). Ulaganje proistječe iz Hrvatskog programa za rast i ulaganja (CROGIP-a), koji su 2019. pokrenuli EIF i HBOR.

U proteklih šest godina, EFSU – zajednička inicijativa Europske komisije (EK) i EIB-a, pokrenuta kako bi se prevladao manjak ulaganja na prostoru Europske unije – osigurao je potporu za gotovo 1 200 MSP-ova u Hrvatskoj, čime je očuvao približno 16 500 radnih mjesta i mobilizirao 771 milijun eura ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, računamo li prema metodologiji EIB-a.

Savjetodavne službe EIB-a nastavile su s pružanjem tehničkih i financijskih savjeta javnim i privatnim partnerima u Hrvatskoj radi razvoja i provedbe održivih investicijskih projekata i privlačenja novih ulaganja u zemlju. Savjetodavne službe EIB-a pružile su u 2020. podršku za 15 projekata, uz ukupnu vrijednost ulaganja od 652 milijuna eura. Četiri projekta (obnova željezničkog voznog parka, gospodarenje krutim otpadom, vodoopskrba i odvodnja te e-škola) koje je potpomogao JASPERS, jedan od EIB-ovih savjetodavnih programa, dobila su u 2020. odobrenja EK-a u ukupnoj vrijednosti od 407 milijuna eura.

Kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19, EIB je u 2020. samo za Hrvatsku izdvojio približno 180 milijuna eura kako bi joj pomogao u ublažavanju posljedica pandemije po domaće gospodarstvo. Grupa EIB-a surađuje s partnerima u Hrvatskoj na prenamjeni i proširenju postojećih kredita MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima radi potpore najpogođenijim tvrtkama.

U partnerstvu s hrvatskim financijskim institucijama razmatraju se novi poslovi kojima će se MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima iz ključnih sektora hrvatskoga gospodarstva na raspolaganje staviti novi izvori sredstava.

Tagovi: Europska investicijska banka, Europski fond za strateška ulaganja, Prosperus Growth Fund, Europski investicijski fond, Zdravko Marić, Anton Kovačev
PROČITAJ I OVO
Poboljšana likvidnost mađarskih banaka
LIKVIDNOST
Poboljšana likvidnost mađarskih banaka
BUDIMPEŠTA - Likvidnost mađarskog bankarskog sektora izražena u forintama porasla je u ožujku, što se odrazilo na rast prosječnih prekonoćnih kredita i jednotjednih depozita kod Narodne banke Mađarske (MNB), prema podacima koje je objavila središnja banka.
Monestiq osmislio prvu franšiznu licencu za bankomate u Europi
INOVACIJE
Monestiq osmislio prvu franšiznu licencu za bankomate u Europi
ZAGREB - Radi se o financijsko-tehnološkom rješenju što objedinjuje potrebne protokole i prava za procesuiranje transakcija i time omogućuje svakome da postane vlasnik svog bankomata.
Goldman Sachs investira 69 milijuna dolara u britansku digitalnu banku Starling
INVESTICIJE
Goldman Sachs investira 69 milijuna dolara u britansku digitalnu banku Starling
LONDON — Goldman Sachs investira 69 milijuna dolara u britansku digitalnu banku Starling.
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
POTEZI
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
NEW YORK - Citigroup je ovoga tjedna izvijestio o vrlo dobrim rezultatima za prvo tromjesečje ove godine, s tim da su prihodi banke i dobit po dionici znatno premašili očekivanja analitičara.
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
CEO
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
BUDIMPEŠTA - Odbor direktora OTP banke, najvećeg mađarskog zajmodavca, na sastanku u petak ponovno je izabrao Sándora Csányija za glavnog izvršnog direktora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE