GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura

HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Kako je priopćeno iz HBOR-a, cilj konferencije 3SIIF bio je predstaviti karakteristike tog investicijskog fonda i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja.

Planirana veličina ulaganja u fond iznosi 3 do 5 milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača, a svrha ulaganja je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače kroz investicije u najbrže rastuću regiju EU.

Fond je do sada prikupio gotovo 1 milijardu eura, koji će se koristiti za ulaganja u infrastrukturne projekte koji doprinose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU-a smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture. Prva ulaganja Fonda već su zaključena, navode iz HBOR-a.

Konferenciju je otvorila predsjednica Uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a Tamara Perko, a uvodno se putem videa publici obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inicijativa triju mora pokrenuta je kao platforma za suradnju 12 država EU-a od Baltičkog do Jadranskog i Crnog mora s ciljem stvaranja koherentne i dobro integrirane infrastrukture u srednjoj Europi. Proeuropske je naravi i nadopunjuje druge oblike regionalne suradnje, ali istovremeno je i platforma za jačanje transatlantskih veza.

Investicijski fond Inicijative triju mora, kao namjenski komercijalni fond usmjeren na infrastrukturna ulaganja u srednjoj i istočnoj Europi, ulagat će u energiju, promet i digitalnu infrastrukturu u državama članicama EU-a iz srednje i istočne Europe koje se nalaze između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, gdje je potražnja za dugoročnim komercijalnim ulaganjima u nacionalnu infrastrukturu među najvišima u EU, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Inicijativa triju mora
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE