GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Prosjek kamata na dugoročne oročene depozite kućanstava 0,75 posto

HNB: Prosjek kamata na dugoročne oročene depozite kućanstava 0,75 posto
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2023 / 11:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosjek kamatnih stopa na dugoročne oročene depozite kućanstava tijekom 2023. evidentno je u porastu te je u srpnju dosegnuo 0,75 posto, što je najviša razina od siječnja 2017. godine, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

“Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za glavne izvore njihovih sredstava u tromjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem 2023. uglavnom nastavljaju trend rasta, koji je započeo u drugoj polovini 2022.”, istaknuto je u novom HNB-ovom statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija.

Tako je kod glavnih izvora sredstava u eurima koje kreditne institucije pribavljaju od sektora kućanstava u srpnju 2023. prosjek kamatnih stopa na štedne depozite iznosio 0,16 posto te je manji za 0,01 postotni bod u odnosu na srpanj prethodne godine.

Pritom, prosjek kamatnih stopa na dugoročne oročene depozite porastao je za 0,64 postotna boda u odnosu na srpanj 2022. godine.

Kada je riječ o prosjeku kamatnih stopa na kratkoročne oročene depozite, iako niži u odnosu na onaj iz travnja 2023., viši je u usporedbi s njegovim vrijednostima iz 2022 te je u srpnju ove godine iznosio 0,91 posto. Pritom je u odnosu na lanjski srpanj porastao za 0,82 postotna boda, naveli su iz HNB-a.

Prosjeci kamatnih stopa na eurske oročene depozite nefinancijskih poduzeća u srpnju 2023. iznosili su 2,77 posto za kratkoročne i jedan posto za dugoročne depozite. Kod kratkoročnih depozita bilježi se rast od 2,73 postotna boda u odnosu na srpanj 2022., čime je navedeni prosjek dosegnuo najvišu razinu od 2012.

“Navedeni je rast kontinuirano izražen tijekom cijele 2023. godine. Iako je kod dugoročnih depozita evidentiran pad od 0,10 postotnih bodova u odnosu na prethodno tromjesečje, prosjek kamatnih stopa i nadalje je znatno viši u odnosu na srpanj 2022.”, navedeno je u HNB-ovoj statistici.

Kamatne stope na kredite kućanstvima i nefinancijskim poduzećima većinom nastavile s trendom rasta

Statistički pokazatelji za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima također većinom pokazuju trend rasta od druge polovine 2022., s iznimkom kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa.

Tako je kod glavnih kategorija eurskih kredita odobrenih kućanstvima u srpnju ove godine najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen za nenamjenske i ostale kredite te je iznosio 5,69 posto, što je najviša razina tog prosjeka od listopada 2018.

S druge strane, najniži prosjek kamatnih stopa u ovogodišnjem srpnju iznosio je 3,25 posto, a odnosio se na stambene kredite, te je kod njega također zabilježen trend rasta od druge polovine 2022.

Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa u srpnju 2023. iznosio je 5,53 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio 4,67 posto.

Kada je riječ o glavnim kategorijama eurskih kredita odobrenih nefinancijskim poduzećima, u srpnju je nastavljen trend rasta prosjeka kamatnih stopa i na kratkoročne i na dugoročne kredite.

Pritom, prosjek kamatnih stopa na kredite nefinancijskim poduzećima iznosio je 4,36 posto kod kratkoročnih kredita, a 5,33 posto kod dugoročnih kredita.

To je povećanje od 0,79 i 0,17 postotnih bodova u odnosu na travanj 2023. te za 3,03 i 3,42 postotna boda u odnosu na srpanj 2022., za kratki odnosno za dugi rok, izvijestili su iz središnje banke.

Tagovi: KAMATE, KAMATNE STOPE, DEPOZITI, OROČENI DEPOZITI
PROČITAJ I OVO
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
KAMATE
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
ZAGREB - Nakon prošlotjednog sastanka premijera s predstavnicima banaka, kamate na štednju građana, čini se ipak počinju značajnije rasti. Donosimo pregled trenutačnog stanja u 6 najvećih hrvatskih banaka.
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
UPOZORENJE
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
BERLIN - Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite
OTKRIĆA
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
KAMATE
HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka, najveća banka u domaćem vlasništvu, prva na tržištu objavljuje značajno podizanje kamatne stope na štednju.
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
OBEĆANJA
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
ZAGREB - Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE