GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%

HPB: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 33%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 16:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je i u 2024. nastavila s pozitivnim trendovima, što se prvenstveno reflektira u neto dobiti od 24 milijuna eura, odnosno, 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine, odnosno, za 58 posto bolje od prethodnog tromjesečja.

Rast dobiti ostvaren je zahvaljujući doprinosu neto kamatnog prihoda koji je viši za 84 posto na međugodišnjoj razini zbog značajno više razine likvidnih sredstava na koje Banka ostvaruje remuneraciju, ali i zbog prosječno više referentne kamatne stope ECB-a.

Kao rezultat konsolidacije i učvršćivanja položaja, s jedne strane, nakon rekordnog rasta imovine u 2023. odnosno povrata viška izvora u segmentu poslovanja s pravnim osobama, imovina je u prvom tromjesečju 2024. smanjena za blagih 4,3 posto, ali je i dalje viša za 53 posto na međugodišnjoj razini. U strukturi bilance posebno se ističe nastavak rasta depozita stanovništva za 91 milijuna eura, dok je u novom ciklusu najatraktivnijeg štednog proizvoda na bankarskom tržištu – HPB SUPER ŠTEDNJE 2 – sklopljeno 212 milijuna eura novih ugovora o depozitu.

Dionica HPB je nastavila s pozitivnim trendom rasta i u 2024. godini te je u prvom tromjesečju porasla za 26 posto, čime je iznova ostvaren bolji rast od CROBEX indeksa. Zahvaljujući nastavku profitabilnog poslovanja uz ostvarenih 17,5 posto povrata na kapital, kapital i rezerve porasli su za 4,3 posto, dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 12 eura, na 275 eura koliko iznosi na 31. ožujka 2024.

Prvi dio 2024. godine obilježit će završetak operativnih aktivnosti integracije Nove hrvatske banke, čime bi se trebali osloboditi značajni financijski, ljudski i informatički resursi Banke, što bi moglo rezultati ubrzanjem rasta tržišnog udjela i još boljeg pozicioniranja HPB brenda u nadolazećem razdoblju.

Povodom objave financijskih rezultata za prvo tromjesečje 2024. godine, predsjednik Uprave HPB Marko Badurina izjavio je: „Ponosan sam što HPB tim nastavlja s rekordnim rezultatima i u 2024. godini, koja za nas označava razdoblje konsolidacije nakon rekordnog rasta u prethodnoj godini. 24 milijuna eura neto dobiti u tromjesečju potvrda je trenda u kojem se nalazimo već dulje vrijeme te predstavlja značajan dodatak kapitalu i našem potencijalu za rast u budućnosti.“

Tagovi: HPB, HRVATSKA POŠTANSKA BANKA
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE