GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini

HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2024 / 15:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, Hrvatska poštanska banka je u 2023. ostvarila rekordan rast imovine od 54,4 % na više od 7 milijardi eura temeljem čega se 31. 12. 2023. pozicionirala među pet najvećih banaka na domaćem tržištu čime je ostvarila svoj srednjoročni strateški cilj.

Osim rasta imovine i tržišnog udjela, HPB-ovu 2023. obilježili su rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije koji je nadmašio sve relevantne indekse, a po prvi put od 2016. predložena je i od strane dioničara odobrena isplata dividende u iznosu 2,61 eura po dionici.

Neto dobit HPB d.d. je u 2023. gotovo upeterostručena na 80,6 milijuna eura, najviše u korporativnoj povijesti dužoj od 30 godina, dok dobit HPB Grupe iznosi 83,0 milijuna eura. Povrat na kapital od 18,31 % svrstava HPB na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj, a kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 % dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 92 eura, na 264 eura krajem 2023.

Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 %, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB-a, odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka.

HPB od početka 2020. konzistentno raste brže od tržišta, a veliki skok u prošloj godini rezultat je pravnog pripajanja Nove hrvatske banke u srpnju 2023. te posebno snažnih akvizicijskih aktivnosti potaknutih agilnom reakcijom na tržišne okolnosti i uvođenjem najatraktivnijeg štednog proizvoda na bankarskom tržištu HPB – SUPER ŠTEDNJE koji se pokazao kao pravi hit na tržištu i rezultirao s više od 33 tisuće sklopljenih ugovora i 1,1 milijardi eura volumena novougovorenih depozita, od kojih je oko 700 milijuna eura priljev novih sredstava u Banku.

Baza klijenata HPB-a je time dodatno ojačana, a s novom atraktivnom ponudom štednje od 1. siječnja 2024. Banka nastavlja provoditi strategiju ostvarivanja dugoročne suradnje s postojećim i privlačenja novih klijenata.

Nakon uspješnog pravnog pripajanja, u tijeku je završna faza operativnog pripajanja Nove hrvatske banke. S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno ostvarila jedan od strateških ciljeva i tako osnažena 2024. započela novu fazu intenzivnog razvoja, spremna za daljnji agilan pristup tržišnim prilikama i nastavak povećanja tržišnog udjela na temeljima organskog i anorganskog rasta.

Tagovi: hpb, badurina, hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
Zagrebačka banka potvrdila dividendu od 1,4 eura
DIVIDENDA
Zagrebačka banka potvrdila dividendu od 1,4 eura
ZAGREB - Glavna skupština Zagrebačke banke potvrdila je jučer, 10. travnja 2024., prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE