GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska poštanska banka: Rekordna neto dobit

Hrvatska poštanska banka: Rekordna neto dobit
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 10:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je u trećem tromjesečju ostvarila rast imovine od 3,4 mlrd kn u svim segmentima bruto kreditnog portfelja što je praćeno snažnim rastom ukupnih depozita

Ostvarena je rekordna neto dobit na konsolidiranoj razini kao rezultat prihoda od povoljne kupnje i nastavka stvaranja dobiti matičnog društva.

Rekordna neto dobit HPB Grupe od 1,1 milijarde kuna rezultat je povoljne kupnje koja proizlazi iz razlike fer vrijednosti stečene neto imovine NHB i troška stjecanja

Neto kamatni prihodi i neto prihodi od provizija i naknada ključni pokretač ostvarene operativne dobiti u trećem tromjesečju 2022. godine u iznosu od 98,2 mil kn. Neto gubitak od trgovanja (trgovanje -62,8 mil kn, kupoprodaja deviza +39,1 mil kn) pod snažnim utjecajem inflacije i podizanja referentnih kamatnih stopa centralnih banaka što je dovelo do pada cijene vrijednosnih papira i rasta prinosa na iste.

Operativni troškovi pod utjecajem intenzivnih regulatornih projekata, akvizicijskih aktivnosti, općeg rasta cijena uslijed rastuće inflacije, što se ponajviše očituje u porastu cijena energenata i dobavljača te optimizacije informatičke infrastrukture i procesa HPB Grupe. Trošak rezervacija za rizike rezultat prvenstveno usklađivanja metodologije i parametara izračuna rezerviranja po prihodujućim izloženostima NHB-a s grupnom politikom te ostalih rezervacija u kojima dominiraju one za sudske sporove.

Ostvaren rast bruto kreditnog portfelja u svim segmentima u Q3 u iznosu od 1,0 mlrd kn, ponajviše u dijelu poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom te stanovništvom, rezultat je uspješno provedenih akvizicijskih aktivnosti. Bruto krediti stanovništva s udjelom od 53,1% dominiraju u ukupnim kreditima što je rezultat strateškog usmjerenja matice na ovaj segment klijenata, uz povoljne uvjete financiranja, posebice u APN tranšama u kojima HPB ima značajnu participaciju te je u 2022. godini ostvarila povijesni rezultat po broju obrađenih i odobrenih kredita.

Depoziti klijenata ključan izvor financiranja (84,0% pasive); u strukturi depozita HPB-a dominiraju a vista depoziti (84,6%), dok u strukturi NHB-a dominiraju oročeni depoziti (59,0%) zbog dužih fiksnih rokova i atraktivnih kamatnih stopa. U trećem tromjesečju evidentiran snažan rast depozita od 3,7 mlrd kn (+12,0%) u svim segmentima: gospodarstvo +3,0 mlrd kn (+20,7%), stanovništvo +525,9 mil kn (+3,4%) i financijska tržišta +136,8 mil kn (+16,2%). Ostale obveze odnose se prvenstveno na primljene kredite kreditnih institucija – HBOR, HNB repo plasmane i strane financijske institucije

Nova hrvatska banka, a time i HPB Grupa, nema izloženost prema Sber grupi na 30. 9. 2022. godine

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
POSLJEDICE
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
LONDON - Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta, a švicarski financijski sektor već se priprema za teške udarce spornog preuzimanja.
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
POTEZI
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
LONDON - Potpisivanjem dva kupoprodajna ugovora između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke, danas je otvoren put za promjenu sastava temeljnog dioničara baza ProCredit Holding AG & Co KGaA (ProCredit Holding).
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE