GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska poštanska banka: Rekordna neto dobit

Hrvatska poštanska banka: Rekordna neto dobit
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 10:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je u trećem tromjesečju ostvarila rast imovine od 3,4 mlrd kn u svim segmentima bruto kreditnog portfelja što je praćeno snažnim rastom ukupnih depozita

Ostvarena je rekordna neto dobit na konsolidiranoj razini kao rezultat prihoda od povoljne kupnje i nastavka stvaranja dobiti matičnog društva.

Rekordna neto dobit HPB Grupe od 1,1 milijarde kuna rezultat je povoljne kupnje koja proizlazi iz razlike fer vrijednosti stečene neto imovine NHB i troška stjecanja

Neto kamatni prihodi i neto prihodi od provizija i naknada ključni pokretač ostvarene operativne dobiti u trećem tromjesečju 2022. godine u iznosu od 98,2 mil kn. Neto gubitak od trgovanja (trgovanje -62,8 mil kn, kupoprodaja deviza +39,1 mil kn) pod snažnim utjecajem inflacije i podizanja referentnih kamatnih stopa centralnih banaka što je dovelo do pada cijene vrijednosnih papira i rasta prinosa na iste.

Operativni troškovi pod utjecajem intenzivnih regulatornih projekata, akvizicijskih aktivnosti, općeg rasta cijena uslijed rastuće inflacije, što se ponajviše očituje u porastu cijena energenata i dobavljača te optimizacije informatičke infrastrukture i procesa HPB Grupe. Trošak rezervacija za rizike rezultat prvenstveno usklađivanja metodologije i parametara izračuna rezerviranja po prihodujućim izloženostima NHB-a s grupnom politikom te ostalih rezervacija u kojima dominiraju one za sudske sporove.

Ostvaren rast bruto kreditnog portfelja u svim segmentima u Q3 u iznosu od 1,0 mlrd kn, ponajviše u dijelu poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom te stanovništvom, rezultat je uspješno provedenih akvizicijskih aktivnosti. Bruto krediti stanovništva s udjelom od 53,1% dominiraju u ukupnim kreditima što je rezultat strateškog usmjerenja matice na ovaj segment klijenata, uz povoljne uvjete financiranja, posebice u APN tranšama u kojima HPB ima značajnu participaciju te je u 2022. godini ostvarila povijesni rezultat po broju obrađenih i odobrenih kredita.

Depoziti klijenata ključan izvor financiranja (84,0% pasive); u strukturi depozita HPB-a dominiraju a vista depoziti (84,6%), dok u strukturi NHB-a dominiraju oročeni depoziti (59,0%) zbog dužih fiksnih rokova i atraktivnih kamatnih stopa. U trećem tromjesečju evidentiran snažan rast depozita od 3,7 mlrd kn (+12,0%) u svim segmentima: gospodarstvo +3,0 mlrd kn (+20,7%), stanovništvo +525,9 mil kn (+3,4%) i financijska tržišta +136,8 mil kn (+16,2%). Ostale obveze odnose se prvenstveno na primljene kredite kreditnih institucija – HBOR, HNB repo plasmane i strane financijske institucije

Nova hrvatska banka, a time i HPB Grupa, nema izloženost prema Sber grupi na 30. 9. 2022. godine

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE