GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kredit EBRD-a od 55 milijuna eura za dovršetak hrvatske dionice koridora Vc

Kredit EBRD-a od 55 milijuna eura za dovršetak hrvatske dionice koridora Vc
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 18:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će kreditom u iznosu od 55 milijuna eura financirati dovršetak hrvatske dionice paneuropskog koridora Vc, izvijestili su u četvrtak iz te banke.

Riječ je o 7,5 kilometara dugačkoj dionici između Belog Manastira i mosta Halašica te pet kilometara dugoj dionici od Belog Manastira do granice s Mađarskom.

Projekt obuhvaća i mjere nadzora i prevencije onečišćenja okoliša u skladu s nacionalnim i EU standardima, uključujući i mjere zaštite od poplava, a proces izgradnje omogućiti će zapošljavanje i stručno usavršavanje mladih ljudi.

"Ovom investicijom Hrvatska čini veliki korak ka dubljoj europskoj integraciji", ističe se u priopćenju EBRD-a.

Kredit EBRD-a, kako se navodi, prati dodatno financiranje Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 52 milijuna eura, a nositelj kredita su Hrvatske autoceste (HAC).

Dovršenjem hrvatske dionice autoceste prema mađarskoj granici povećati će se regionalna povezanost i protočnost prometnog pravca, navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića da je EBRD Hrvatskoj jedan od najvažnijih investicijskih partnera u privatnom i javnom sektoru, kroz ulaganja u održivu infrastrukturu, što predstavlja ključne preduvjete za dugoročni ekonomski rast.

Marić se raduje daljnjoj suradnji s EBRD-om u Hrvatskoj te je uvjeren da će EBRD prepoznati potrebu za novim proizvodima obzirom na trenutne gospodarske okolnosti.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk kaže kako su izuzetno zadovoljni ovim ugovorom koji predstavlja još jednu prekretnicu u dovršetku tog važnog transeuropskog koridora.

"Ovom investicijom EBRD pokazuje svoju podršku hrvatskom gospodarstvu, što je od iznimne važnosti u izazovnim vremenima uslijed pandemije koronavirusa", kazala je Zinchuk.

Predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan je zahvalio EBRD-u na podršci u ovom projektu. "Cijenimo dugogodišnju suradnju koja je pomogla razvoju sektora autocesta u Hrvatskoj. Ovo je prioritetni projekt za Hrvatsku i od iznimnog je značaja za razvoj Slavonije i Baranje", rekao je.

Koridor Vc glavna je međunarodna prometna poveznica Mađarske, istočne Hrvatske i BiH s Jadranskim morem, a proteže se od Budimpešte do luke Ploče. Iako većina rute dužine 702 kilometra prolazi kroz teritorij BiH, to će ujedno biti i najkraća cestovna veza između istočne i južne Hrvatske, napominju iz EBRD-a.

EBRD je svoj prvi projekt u Hrvatskoj realizirao 1994., a do danas je u Hrvatsku kroz 218 projekata uložio više od 3,9 milijardi eura.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, Koridor Vc
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE