GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec

Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 07:21
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.

U odnosu na kraj svibnja 2020. ukupni krediti bili su za 574 mil kuna ili 0,7% niži pri čemu je pad u cijelosti posljedica smanjenja kunskih kredita koji čine gotovo 37% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni pad od 0,5% kunski krediti poduzećima spustili su se na 31,4 mlrd kuna što je 1,9 mlrd ili 5,7% manje u odnosu na svibanj prošle godine.

S druge strane, devizni krediti poduzećima nastavili su rasti te su krajem svibnja bili na razini od 54,5 mlrd kuna (+2,5% godišnje). Naravno, jačanje kune u odnosu na euro utjecalo je na niži iznos kunskog izraza deviznih kredita (0,6% na godišnjoj i na mjesečnoj razini).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija, godišnja je stopa rasta kredita poduzećima ubrzala na 1,8% u svibnju.
Godišnje smanjenje plasmana rezultat je pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Uz nastavak mjesečnog pada sedmi mjesec za redom koji je u svibnju ubrzao na 0,9% (-307 mil. kuna) s iznosom od 35,5 mlrd kuna krediti za investicije na kraju svibnja niži su 700 mil kuna na godišnjoj razini.

S druge strane nastavljen je i mjesečni pad kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom pada od 1,1% u promatranom mjesecu spustili su se na 27,9 mlrd kuna te su za 2,5 mlrd kuna niži u odnosu na isti mjesec lani (-8,1% godišnje). U odnosu na kraj 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva bilježe smanjenje za 2,1% odnosno 1,5%.

Očekivanja za ovu godinu temeljimo na pretpostavci daljnjeg popuštanja epidemioloških mjera. U segmentu poduzeća trećina klijenata ima upitnu sposobnost za novo zaduživanje jer je koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima. Bespovratna sredstva iz EU fondova Nove generacije biti će dostupna poduzetnicima tek u slijedećoj godini, a do tada će potražnja za kreditima ostati ograničena na poduzeća koja nisu bila korisnici moratorija i restrukturiranja. Stoga očekujemo oslabljen rast kredita, tek malo iznad 0% godišnje.

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
Adrović: Nadam se razumnom rješenju oko prešutnih minusa
MINUSI
Adrović: Nadam se razumnom rješenju oko prešutnih minusa
ZAGREB - Direktor HUB-a Zdenko Adrović u utorak je izrazio nadu da će rješenje pitanja prešutnih minusa koje će Vlada i HNB ponuditi biti razumno, dok je guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo da potrošačima nova regulacija u financijskom pogledu neće ništa bitno promijeniti.
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
POSLJEDICE
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
ZAGREB - Kineski nekretninski div Evergrande ima čak 300 milijardi dolara duga.
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
DEMANTI
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
WASHINGTON - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva demantirala je navode iz neovisnog izvješća o njezinoj navodnoj ulozi u skandalu s namještanjem podataka vezanih za Kinu u vrijeme dok je bila izvršna direktorica Svjetske banke, navodeći da postoje "temeljni greške "i" zamjena teza ".
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE