GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: ECB ne može otpisivati dugove

Lagarde: ECB ne može otpisivati dugove
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 20:11
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde odbacila je poziv više od stotinu ekonomista da ECB otpiše dugove zemalja eura kako bi im pomogla da se oporave od pandemije covida-19.

"Otpis ovog duga nezamisliv je", rekla je Lagarde za francuski tjednik Le Journal du Dimanche.

Kako bi ublažio učinke pandemije u zemljama eurozone, ECB je pokrenuo program otkupa obveznica, koji je do sada dosegao 1,850 milijardi eura.

"Otpis ovog duga nezamisliv je ... Bilo bi kršenje Ugovora o funkcioniranju EU-a, koji strogo zabranjuje monetarno financiranje zemalja", rekla je Lagarde za tjednik, opisujući zabranu financiranja kao jedan od četiri temeljna stupa jedinstvene europske valute.

Lagarde je odgovorila na inicijativu više od 100 ekonomista od petka da ECB otpiše dugove članicama eurozone, dodatno potaknuvši gospodarski oporavak. Kao što je navedeno u pismu, četvrtina javnog duga zemalja s eurom (2500 milijardi eura) je dug prema ECB-u.

"Drugim riječima, dugujemo si 25 posto duga, a ako taj dug želimo vratiti, novac moramo pronaći negdje drugdje - opcije uključuju refinanciranje zajmova umjesto zaduživanja za ulaganje, povećanje poreza i smanjenje troškova", rekli su .

Lagarde je priznala da će sve zemlje eurozone izaći iz krize s velikim dugom, ali da "nema sumnje da ga neće moći vratiti". Procijenila je da će ova godina biti godina oporavka i da se eurozona neće vratiti na pretpandemijske razine ekonomske aktivnosti prije sredine 2022. kako koristiti dug.

“Za što će se koristiti javni izdaci? I u koje bi sektore trebali ulagati u budućnosti? To su ključna pitanja danas ”, rekla je.

Prema desezoniranim podacima, euro područje je prošle godine zabilježilo pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 6,8%, dok je u EU pao za 6,4%, pokazala je prva ovog tjedna objavljena procjena Eurostata. 

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, otpis dugova
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE