GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić o arbitražnim postupcima: Postignut je dogovor sa šest banaka

Marić o arbitražnim postupcima: Postignut je dogovor sa šest banaka
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 12:09
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao je danas konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF.

“Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekt arbitražnih postupaka”, rekao je Marić, dodavši da dugotrajnost i financijski efekti nikome nisu u interesu te da je Hrvatska otvorila put za kvalitetniji dijalog s bankama.

“Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode procese i postupke protiv RH na međunarodnih i domaćim sudovima. U četiri postupka odmah nastupa suspenzija, zaustavljanje svih procesa”, rekao je te dodao: “Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva kako nema dodatnih radnji niti troškova. Ni sam dogovor ne donosi dodatne troškove”.

Upitan što su banke dobile zauzvrat, Marić kaže da su prepoznati napori na području unaprijeđenja poslovog okruženja, poboljšanja zakonodavstva i procesa uvođenja eura.

Dogovor je postignut s Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

‘Dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku’, ponovio je Marić i dodao: ‘Radi se na unaprijeđenju poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno sa time, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja eurozona. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjenja ili da bi dogovor trebao imati kompenzaciju’.

Tagovi: Zdravko Marić, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Sberbank, Erste, Raiffeisen, OTP banka, krediti u francima, konverzija kredita,
PROČITAJ I OVO
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
RAST
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
ZAGREB - Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj te banke objavljen u ponedjeljak.
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
REGULATIVA
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
PEKING - Kina će nastaviti otvarati svoj financijski sektor i poboljšavati postupke za ulazak stranih banaka i osiguravajućih društava na domaće tržište, objavila je vlada u Pekingu, prenose državni mediji.
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
POTEZI
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
NEW YORK - JPMorgan bogato je nagradio glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE