GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mesečno u proseku uštedimo 5.210 dinara, najviše u proteklih šest godina

Mesečno u proseku uštedimo 5.210 dinara, najviše u proteklih šest godina
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 14:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Najnovije istraživanje Erste Grupe o štednim navikama i stavovima građana Srbije pokazalo je da u proseku, mesečno sačuvamo 5.210 dinara, što je 439 dinara više nego prošle godine.

Ovaj iznos ujedno je i najviši u proteklih šest godina, pa mesečno izdvajamo gotovo hiljadu dinara više nego u 2015. godini. Štednja je važna ili veoma važna za više od dve trećine naših sugrađana (69 odsto), te je broj onih koji prepoznaju njen značaj u porastu u protekle tri godine. Nešto više od polovine ispitanika (56 procenata) zaista i praktikuje neki vid štednje, i ovaj broj se takođe povećava iz godine u godinu.

Iako prosečni mesečni iznos ušteđevine u ovoj godini beleži nešto veći rast nego ranije, zadovoljstvo građana sumom koju trenutno mogu da izdvoje za štednju ove godine je po prvi put od 2015. u blagom padu, pa je tako 27 procenata građana zadovoljno ušteđevinom, u odnosu na 31 odsto prošle godine. Zbog čega štedimo? Stvaranje finansijskih rezervi za hitne slučajeve je i dalje najčešći motiv, koji je pokrenuo tri četvrtine ispitanika na štednju, dva odsto više nego prethodne godine.

Zatim, štedimo za manje i veće nabavke i renoviranje (35 odsto građana), kao i za penziju i putovanje. Zainteresovanost građana za štedne proizvode banaka i drugih finansijskih institucija veća je za 14 procenata nego 2019. godine – prednjače štednja po viđenju, oročena štednja i životno osiguranje kao vrsta štednog proizvoda. Interesovanje za ovim proizvodima konstantno raste u proteklih četiri godine.

U skladu s tim, udeo onih koji gotovinu čuvaju kod kuće ili u sefu nastavio je da opada. Na najnižem je nivou u proteklih osam godina, pa sada nešto više od petina (22 odsto) naših sugrađana čuva novac na taj način, što je, na primer, duplo manje nego 2013. godine.

Kako građani procenjuju svoju finansijsku situaciju? Četvrtina njih smatra da se poboljšala u poslednje dve do tri godine, a gotovo polovina (47 odsto) da je nepromenjena. Četvrtina ispitanika kaže da se pogoršala, njih pet procenata manje no prošle godine i čak duplo manje nego 2016.

Približno 70 odsto anketiranih građana izjavilo je da je suma koju su uspeli da uštede u protekle dve do tri godine ista ili viša nego ranije, dok njih 28 procenata kažu da su uštedeli manje. Kao glavne razloge za manji iznos štednje, navode niže ukupne prihode domaćinstva praćene višim životnim troškovima, ali i smanjenje prihoda usled aktuelne pandemije.

Trećina građana ima pozitivno mišljenje o investicionim proizvodima, odnosno o ulaganju novca u akcije, hartije od vrednosti, obveznice ili investicione fondove. Pozitivan stav prema ovoj vrsti proizvoda je u konstantnom, blagom porastu u proteklih pet godina, a gotovo je duplo izraženiji nego 2015. godine. O investicionim proizvodima najbolje mišljenje imaju građani do 30 godina starosti, njih 45 odsto.

Tagovi: štednja u Srbiji, Erste Srbija, Erste, Erste banka
PROČITAJ I OVO
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
LOŠI KREDITI
Davidson Kempner kupuje portfelj loših kredita grčkog Alpha Banka
ATENA - Grčki Alpha Bank objavio je danas kako je odabrao američki investiicijski fond za kupca njegova portfelja loših kredita.
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
SPREMNOST
EBF: Banke su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i građanima
ZAGREB - Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u pogledu brzine i snage gospodarskog oporavka, poručeno je sa sastanka uprave Europske bankovne federacije, koja okuplja udruge banaka iz 32 države.
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
NESLUŽBENO
Italija izabrala Bank of America i Orrick za savjetnike u privatizaciji MPS-a
MILANO - Talijansko ministarstvo financija izabralo je Bank of America i Orrick za financijske i pravne savjetnike za privatizaciju spašene banke Monte dei Paschi (MPS), rekla su Reutersu četiri izvora bliska tom pitanju.
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
FINANCIRANJE
Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv covida-19
WASHINGTON - Svjetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je u petak predsjednik Svjetske banke David Malpass na sastanku ministara financija G20 i središnjih banaka.
EBRD uspješno izdao obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara
OBVEZNICE
EBRD uspješno izdao obveznice u iznosu od 1,5 milijardi dolara
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspješno je lansirala globalnu emisiju obveznica u iznosu od 1,5 milijardi USD, treću od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE