GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Banke da omoguće reprogram kredita uz grace period

NBS: Banke da omoguće reprogram kredita uz grace period
REPROGRAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije donela je nove mere za olakšanu otplatu kredita dužnicima pogođenim pandemijom koronavirusa.

Banke će, prema odluci NBS, morati da dužniku - građaninu, poljoprivredniku, preduzetniku i privrednom društvu- koji zbog okolnosti izazvanih panedmijom nije u mogućnosti da izmiruje svoje obaveze prema banci ili davaocu finansijskog lizinga, na njegov zahtev, odobri olakšicu u otplati obaveza. Olakšice podrazumevaju reprogram kredita, grejs period do šest meseci, duži rok otplate, pri čemu rata ne sme biti veća nego što je sada. Mere stupaju na snagu već sutra 15. decembra, a zahtevi mogu da se podnose od 16. decembra.

Ova mera odnosiće se posebno na nezaposlene osobe, kao i one koji su u protekla tri meseca zarađivali platu ispod republičkog proseka (koji je trenutno na nivou od 59.698 prema podacima za septembar).

Na olakšice će, takođe, moći da računaju dužnici koji u poslednja tri meseca imaju neto mesečne prihode do 120.000 dinara, a koji je umanjen za minimum 10 odsto u odnosu na prihod od pre 15. marta 2020. godine kada je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije, ali pod uslovom da im na kreditnu ili lizing ratu odlazi više od 40 odsto tog mesečnog prihoda.

“Za poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva ocenjeno je da je olakšice u otplati obaveza potrebno ponuditi naročito dužnicima koji su u 2020. godini imali pad poslovnih prihoda, odnosno prometa od najmanje 15 odsto u odnosu na 2019. godinu ili je došlo do prekida poslovanja dužnika u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana usled pandemije COVID19”, ističu u NBS.

Takođe, ističu u NBS, pravo na navedene olakšice imaće i dužnici koji su u docnji dužoj od 30 dana u materijalno značajnom iznosu po osnovu bilo koje obaveze na koje se odluka primenjuje.

“Pored navedenog, ostavljena je mogućnost bankama i davaocima finansijskog lizinga da na obrazložen zahtev dužnika, ukoliko usled drugih činjenica i okolnosti ocene da je došlo do pogoršanja finansijskog položaja i nemogućnosti izmirivanja obaveza dužnika, odobre olakšice dužniku”, navode u centralnoj banci.

Olakšice koje su predviđene odlukama odnose se na reprogram i refinansiranje kredita i obaveza iz finansijskog lizinga, uz odobravanje grejs perioda od 6 meseci i odgovarajućeg produženja roka otplate tako da mesečne obaveze dužnika ne budu veće od onih iz plana otplate pre odobravanja olakšica.

“Tokom grejs perioda, banka obračunava kamatu, pri čemu se dužnik, u samom zahtevu, opredeljuje da li će plaćati kamatu tokom trajanja grejs perioda ili nakon njegovog isteka”, navode u NBS.

Drugi kreditni proizvodi ‒ kreditna kartica i dozvoljeno prekoračenje računa, mogu biti obuhvaćeni olakšicama u skladu sa ovom odlukom, na način da se odobri kredit za refinansiranje obaveza po osnovu tih proizvoda uz grejs period od šest meseci, i ugovorenu mesečnu otplatu pri čemu se period otplate produžava na način da mesečne obaveze ne budu veće u odnosu na mesečne obaveze koje bi dužnik inače plaćao po tom proizvodu.

“Posebno ističemo i da banke, odnosno davaoci finansijskog lizinga ne mogu naplatiti naknadu za preduzete mere i aktivnosti u skladu sa odlukama, kao ni troškove koje mogu imati u vezi s tim merama i aktivnostima, uključujući i troškove za obradu zahteva klijenta, osim troškova neophodnih za odobravanje potraživanja, a koje ne utvrđuje banka odnosno davaoci finansijskog lizinga (npr. kreditni biro ili katastar nepokretnosti)”, ističu u centralnoj banci.

U skladu sa odlukama, banke i davaoci finansijskog lizinga će najkasnije do 22. decembra 2020. godine na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objaviti obaveštenje kojim se dužnici informišu o mogućnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koji u tom smislu treba dužnik da ispunjava.

“Svi dužnici koji ispunjavaju propisane uslove mogu podneti banci ili davaocu finansijskog lizinga zahtev za dobijanje olakšica elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila 2021. godine, s tim da dužnicma savetujemo da zbog trenutne epidemiološke situacije prednost daju elektronskom načinu komunikacije. Banka, odnosno davalac finansijskog lizinga dužni su da o zahtevu dužnika odluče i o toj odluci obaveste dužnika u roku od 30 dana od dana prijema zahteva”, objašnjavaju u NBS.

Donete odluke stupaju na snagu sutra 15. decembra 2020. godine, te su dužnici već od narednog dana u mogućnosti da bez obzira na obaveštenje banaka i davaoca finansijskog lizinga podnesu zahtev za dobijanje navedenih olakšica.

Tagovi: Narodna banka Srbije, reprogram kredita, koronavirus u Srbiji, grace period, moratorij na otplatu kredita, moratorijum na otplatu kredita
PROČITAJ I OVO
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
POTEZI
Citigroup zatvara maloprodajne odjele u trinaest država
NEW YORK - Citigroup je ovoga tjedna izvijestio o vrlo dobrim rezultatima za prvo tromjesečje ove godine, s tim da su prihodi banke i dobit po dionici znatno premašili očekivanja analitičara.
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
CEO
Sándor Csányi ponovno izabran za glavnog izvršnog direktora OTP-a
BUDIMPEŠTA - Odbor direktora OTP banke, najvećeg mađarskog zajmodavca, na sastanku u petak ponovno je izabrao Sándora Csányija za glavnog izvršnog direktora.
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE