GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB predlaže isplatu 110 milijuna eura dividende

NLB predlaže isplatu 110 milijuna eura dividende
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2023 / 13:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor NLB-a predlažu dioničarima isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Isplaćivali bi se u dva jednaka dijela, svaki po 2,75 eura bruto po dionici. O prijedlogu će Skupština odlučivati 19. lipnja.

Prvu isplatu banka planira za 27. lipnja, dok bi o drugoj dioničari trebali odlučiti na skupštini krajem godine, objavila je banka na stranicama Ljubljanske burze.

Kako ističu u banci, planirana isplata dividende nije uključena u kapitalnu osnovicu, što znači da neće utjecati na pokazatelje kapitala NLB Grupe. Preostali dio bilančne dobiti ostaje neraspoređen i predstavlja zadržanu dobit. U razdoblju od 2022. do 2025. godine banka planira isplatiti ukupno 500 milijuna eura dividende dioničarima.

Prijedlog uprave NLB-a slijedi rekordne prošlogodišnje rezultate. Naime, NLB Grupa lani je ostvarila 446,9 milijuna eura čiste dobiti, što je nova rekordna vrijednost i gotovo udvostručen rezultat iz prethodne godine. Na poslovni rezultat znatno je utjecalo preuzimanje slovenske Sberbanke u ožujku, koja se sada zove N Banka. Ne računajući taj učinak, neto dobit je porasla za 11 posto, na 262,8 milijuna eura.

Lani je obujam novčanih depozita grupe porastao za gotovo 2,39 milijardi eura, odnosno 14 posto, na gotovo 20,03 milijarde eura. Ulog zbog kupnje N Banke iznosio je 898,5 milijuna eura. Bez toga bi rast volumena depozita bio osam posto. Grupa je tako prvi put u svojoj povijesti prikupila više od 20 milijardi eura depozita klijenata.

Dioničari će na lipanjskoj skupštini imenovati i četiri člana Nadzornog odbora NLB-a, jer ove godine istječe mandat četvorici članova, a to su zamjenik predsjednika Andreas Klingen, Shrenik Dhirajlala Davda, Gregor Rok Kastelic i Mark William Lan Richards. Na njihova mjesta nadzorni odbor predlaže imenovanje dvojice dosadašnjih članova, Davde i Richardsa, te Cvetka Selšeka i Andre-Marca Prudenta - Toccaniera.

Nadzorni odbor čine i predsjednik Primož Karpe, David Eric Simon i Verica Trstenjak, kojima mandat istječe iduće godine, Islam Osama Zekry, kojem mandat istječe 2025., te dva predstavnika radnika. Riječ je o Sergeji Kočar, kojoj mandat istječe iduće godine, i Tadeji Žbontar Rems, kojoj mandat istječe godinu dana kasnije.

Na skupštini će se dioničari upoznati i s raznim izvješćima te odlučiti o isplati članovima nadzornog odbora i njegovih komisija.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE