GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se rast potražnje poduzeća za kreditima

Očekuje se rast potražnje poduzeća za kreditima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2022 / 08:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 4,1% (+5,6 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem studenog iznosio je 54,9%.

Kod stanovništva dinamiku rasta kredita održava jedino stambeno kreditiranje koje potiču povijesno niske kamatne stope na kredite i snažan rast cijena nekretnina. Potrošački krediti tek ulaze u pozitivnu zonu međugodišnje stope rasta. Potražnju za potrošačkim kreditima potiče rast cijena roba i usluga. Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 67,5 mlrd. kuna na kraju studenog bili za 0,5% viši u odnosu na listopad. Njihov rast primjetno je manji nego što je bio tijekom provedbe novoga kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita pa su na godišnjoj razini rast stambenih kredita usporio s 10,6% u listopadu na 10,1% u studenom.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, promatrano na godišnjoj razini, zabilježeno je usporavanje ukupnih kredita stanovništvu s 4,9% u listopadu na 4,8% u studenome. Navedeno je posljedica usporavanja rasta stambenih kredita (s 11,3% na 10,5%) zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine. Usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini djelomice je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihova rasta (s 1,6% na 2,0%).

Izraženi inflatorni pritisci u posljednjim mjesecima ujedno pojačavaju i neizvjesnost o budućem omjeru primitaka i izdataka u uvjetima jačanja promjene na tržištima, što usporava oporavak potrošačkih kredita.

Do kraja prošle godine ne očekujemo značajne promjene u dinamici kreditiranja, dok u ovoj godini očekujemo rast potražnje za kreditima u sektoru poduzeća prema razini rasta kredita stanovništvu. Ipak, nastavak povišenih rizika u ulaganjima u alternativne financijske instrumente podržat će motivaciju klijenata za držanje depozita u bankama. Stoga brži rast kredita od depozita vidimo tek u srednjem roku.

Tagovi: krediti, kreditiranje, krediti poduzećima, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
NBS: Krediti u prvom kvartalu porasli 12%
RAST
NBS: Krediti u prvom kvartalu porasli 12%
BEOGRAD - Rast kreditne aktivnosti u martu 2022. u odnosu na isti mesec prošle godine iznosio je 12,1 odsto, pokazuje izveštaj o trendovima u kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije.
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
DUG
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
BEOGRAD - Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
REAKCIJE
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je ustvrdila kako, s obzirom da je odlukama Vrhovnog suda, sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije kredita u švicarskim francima, "pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima".
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
PODRŠKA
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je napore Udruge Franak da se žurno riješi pitanje ništetnosti ugovora u švicarskim francima i osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure, priopćeno je.
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
TREND
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
ZAGREB - Dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podatci za prvo tromjesečje ove godine koje je u petak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE