GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad dobiti Erste Grupe u prvom kvartalu

Oštar pad dobiti Erste Grupe u prvom kvartalu
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 15:17
Autor: SEEbiz
BEČ - Erste Grupa je izvijestila o oštrom padu neto dobiti u prvom tromjesečju u uvjetima koronakrize, upozorivši da očekuje njezin značajan pad i u cijeloj 2020. godini.

Neto dobit u prvom je tromjesečju iznosila 235,3 milijuna eura, što je za 38 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Operativni prihodi smanjeni su 6,1 posto, na 1,63 milijarde eura.

Neto kamatni prihodi u istom su razdoblju uvećani 5,9 posto, na 1,23 milijarde eura, što u banci pripisuju solidnoj potražnji za kreditima u Češkoj, Austriji i Rumunjskoj.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su za 3,4 posto, na 504,2 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Banka je zabilježila neto gubitak od trgovanja od 157,4 milijuna eura pod utjecajem promjena vrijednosti na tržištu zbog oscilacija koje je prouzročila pandemija covida-19. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je neto dobit od 153,3 milijuna eura.

U Erste Grupi upozoravaju da u ovoj godini očekuju značajan pad neto dobiti povezan s restrikcijama koje su vlade uvele kako bi ublažile ekonomske posljedice koronavirusa.

Podsjećaju da su gotovo sve vlade zatražile od banaka da građanima i kompanijama ponude moratorij na otplatu kredita. Mađarska je uvela i ekstra porez.

"Brojčano iskazivanje pada profitabilnosti vrlo je izazovna zadaća s obzirom na kontinuirano slabu predvidivost događaja, ali moramo očekivati manje operativne prihode, a time i manji operativni rezultat, veće troškove rizika za zajmove i u konačnici manji neto rezultat u 2020.", izjavio je izvršni direktor Bernhard Spalt.

"Sve u svemu, u 2020. se očekuje značajan pad neto dobiti", stoji u priopćenju austrijske banke, prisutne u Hrvatskoj.

Zemlje srednje i istočne Europe u kojima posluje Erste Grupa za sada su relativno dobro prošle što se tiče širenja novog virusa i počele su popuštati mjere karantene, uključujući Češku i Austriju.

Erste Grupa očekuje da će gospodarstva zemalja u kojima posluje u 2020. godini pasti u rasponu od četiri do sedam posto.

Ukupna kreditna izloženost Erste Grupe sektorima turizma, prijevoza i maloprodaje, za koje predviđa da će najviše biti pogođeni pandemijom, iznosi 39 posto, pokazuje prezentacija banke.

Za troškove rizika kažu da su najveća nepoznanica u 2020. godini i nadalje, premda na njih u prvom tromjesečju još nije utjecalo pogoršanje makrogospodarske situacije.

Krajem ožujka stopa adekvatnosti kapitala CET 1 bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju prosinca 2019., iznosila je 13,1 posto. Udio loših kredita bio je u visini 2,4 posto, gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine.

U Erste Grupi iskazuju čvrstu namjeru da isplate dividendu za 2019. godinu, ali napominju kako će za njezinu visinu odlučujuća biti ekonomska realnost. Početno su predložili isplatu 1,5 eura po dionici.

Tagovi: Erste Grupa, Erste, koronakriza, Bernhard Spalt, poslovni rezultati, dividenda
PROČITAJ I OVO
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
BANKARSKI SEKTOR
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
ANALIZA - U jeku koronakrize u ožujku i travnju, hrvatski građani poklonili su povjerenje hrvatskim bankama i štednji u kunama, piše u novom izdanju publikacije HUB Pregled 2/2020 .
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom
KREDITI
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom

ZAGREB - Zagrebačka banka je građanima čije su nekretnine stradale u nedavnom potresu omogućila posebne kredite po kamatnoj stopi već od 2,45 posto, bez naknade za obradu kredita, s rokom otplate do 30 godina te mogućnosti uvećanja kredita za opremanje nekretnine.

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
KREDITI
NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
BEOGRAD - Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine.
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
USLUGE
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan.
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke
KADROVI
Liana Keserić nova predsjednica Uprave Raiffeisen banke

ZAGREB - Uprava Raiffeisen banke dobila je novu predsjednicu Lianu Keserić. Odluku RBA o novoj liderici potvrdila je Hrvatska narodna banka sredinom svibnja 2020.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE