GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Promjena vlasništva ne donosi značajnije promjene za klijente Nove KBM, priopćeno je iz OTP-a.

Grupaciju Nova KBM, koja uključuje matičnu banku i tvrtku Aleja finance, OTP je kupio od dosadašnjih vlasnika, odnosno financijskih fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management s 80 posto udjela i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s 20% dionica. Stopostotni udio Nove KBM u Summit Leasingu Slovenija danas je prodan i ostaje u vlasništvu fondova Apollo i EBRD.

Kupnjom Nove KBM Grupa OTP dodatno će ojačati svoj položaj na slovenskom bankarskom tržištu, preuzeti vodeću ulogu s tržišnim udjelom od približno 30 posto i postati tržišni lider na području bankovnih kredita i depozita, priopćeno je iz OTP-a.

"Nova KBM jedna je od najinovativnijih banaka na tržištu, a sada i iznimno važna članica OTP grupe. Kupnjom i planiranim spajanjem potvrđujemo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost Sloveniji i ujedno dokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, kapitalnu adekvatnost, visoku razinu likvidnosti i menadžment, predan jačanju svoje prisutnosti u regiji", napisao je u priopćenju predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csanyi. .

Prema njegovim riječima, kupnja Nove KBM najvažnija je akvizicija za OTP grupu dosad, a Slovenija je peto tržište na kojem su postali tržišni lideri. Uvjerio je da će Nova KBM svojim korisnicima nastaviti pružati vrhunske usluge, visoku razinu profesionalnosti i susretljivosti. Prva razlika koju će korisnici primijetiti prilikom posjeta poslovnicama i kanalima internetskog bankarstva bit će boja logotipa banke. To će se postupno promijeniti u zeleno, što je u skladu s cjelokupnom grafičkom slikom OTP grupe, rekao je Csanyi.

Predsjednik uprave Nove KBM John Denhof očekuje da će spajanje Nove KBM i SKB banke donijeti brojne prednosti klijentima i zaposlenicima. “Promjena vlasništva Nove KBM označava završetak iznimne transformacije koju je doživjela u vlasništvu fondova Apollo i EBRD”, rekao je.

Budući da je SKB banka članica OTP grupe, već je dokazala svoju stratešku ulogu i smjer razvoja, podsjetila je glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska. Tijekom integracijskog razdoblja SKB banka će ostati snažan i pouzdan financijski partner koji je usmjeren na potrebe klijenata, uvjerila je.

Apollo i EBRD povlače se iz Nove KBM nakon šest godina vlasništva. Nova KBM je tijekom našeg vlasništva doživjela iznimnu transformaciju i ostvarila ili čak premašila sve strateške ciljeve te uspješno spojila i integrirala četiri banke, uključujući i Abanku, rekao je partner u Apollu Michele Raba.

Očekuje se da će proces integracije dviju banaka trajati godinu i pol dana. Do tada će obje poslovati kao samostalne pravne osobe i koristiti zasebne brendove. Kao važniju prednost spajanja OTP ističe da će klijenti nedugo nakon završetka preuzimanja Nove KBM moći koristiti zajedničku mrežu od oko 450 bankomata obiju banaka u Sloveniji, odnosno bez naknade za podizanje gotovine putem debitna kartica.

OTP grupa ima više od 33.000 zaposlenika i prisutna je u 11 zemalja, a skorom akvizicijom u Uzbekistanu taj broj će se povećati na 12 zemalja. U svojoj poslovnoj mreži ima više od 1400 poslovnica, a pruža univerzalne bankarske usluge za gotovo 16 milijuna klijenata. Krajem lanjskog rujna njegova je ukupna imovina iznosila 80,7 milijardi eura, a omjer temeljnog temeljnog kapitala CET1 bio je 16,4 posto.

Nova KBM je druga najveća banka u Sloveniji s više od 1500 zaposlenih. Osim usluga za pojedince i mala poduzeća, nudi i opsežan asortiman bankarskih usluga za srednje tvrtke i velike korporacije. SKB banka je treća najveća banka u Sloveniji, koja je postala članica OTP grupe 2019. godine.

Tagovi: OTP banka, nova kreditna banka Maribor, Europska središnja banka, SKB banka, Sandor Csanyi
PROČITAJ I OVO
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura
NAJAVE
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura

ZAGREB - Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
ODLAZAK
Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
BEČ - Raiffeisen Bank International "koncentrirao" se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.
Naša Banka provela još jednu dokapitalizaciju vrijednu 2,5 miliona KM
KAPITAL
Naša Banka provela još jednu dokapitalizaciju vrijednu 2,5 miliona KM
BIJELJINA - Naša banka a.d. Bijeljina provela je još jednu dokapitalizaciju u vrijednosti 2,5 miliona KM putem javne ponude akcija.
Yellen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke
STAVOVI
Yellen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen odbacila je danas prijedlog kratkoročnog povećanja kapitala Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE