GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska će Ukrajincima dozvoliti zamjenu novca u svojim bankama

Poljska će Ukrajincima dozvoliti zamjenu novca u svojim bankama
ODOBRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 13:05
Autor: SEEbiz
VARŠAVA - Ukrajinci u Poljskoj moći će od sredine sljedećeg tjedna razmijeniti novčanice ukrajinske grivne u poljske zlote, priopćila je Nacionalna banka Poljske, kao poticaj za izbjeglice koje su se suočile s poteškoćama u razmjeni novca.

Mnoge mjenjačnice i banke do sada su oklijevale da prihvate grivnu s obzirom na prekomjernu ponudu valute koja je rezultat velikog broja izbjeglica koje ulaze u Poljsku i zabrinutosti oko njenog pada vrijednosti.

Nacionalna banka Poljske (NBP) priopćila je da surađuje s najvećim zajmodavcem u zemlji, PKO BP (PKO.WA), kako bi omogućila gotovo dva milijuna izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine u Poljsku da pretvore grivne, prenosi Reuters.

"Zbog značajnog priliva ratnih izbjeglica sa teritorije Ukrajine, koje dolaze u Poljsku sa grivnom (UAH) u obliku gotovine, Narodna banka Poljske provodi intenzivne pripreme za konverziju grivne u zlote“, navodi se u saopćenju NBP-a.

Mnoge izbjeglice se bore da kupe čak i osnovne namirnice jer njihova ušteđevina u grivnama nije konvertibilna u većem dijelu Evrope, što znači da nemaju načina da je razmijene po razumnim stopama.

Inače, Europska centralna banka radi na financijskom instrumentu koji bi omogućio milijunima ukrajinskih izbjeglica da pretvore svoju ušteđevinu u čvrstu valutu.

Tagovi: ukrajinske izbjeglice, grivnja, zlot, Poljska, Poljska centralna banka
PROČITAJ I OVO
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE