GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Programom društvenog bankarstva Erste banka utjecala na otvaranje više od 600 radnih mjesta

Programom društvenog bankarstva Erste banka utjecala na otvaranje više od 600 radnih mjesta
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 16:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB – U posljednjih šest godina, otkad provodi program društvenog bankarstva „Korak po korak“, kojim potiče financijsku inkluziju poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, Erste banka financijski je podržala više od 500 klijenata s 10,8 milijuna eura, te je edukacijske programe prošlo preko 5000 polaznika.

Erste banka time je direktno utjecala na otvaranje 611 novih radnih mjesta u Hrvatskoj, te ih pomogla očuvati čak 1.400. Rezultati su to druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.

„Ovaj izvještaj o učinku dodatno je vrednovao inkluzivno bankarstvo kakvo provodimo u Erste banci te potvrdio ispravnost našeg poslovnog modela. Tome u prilog ide i podatak da od ukupno financiranih 500 klijenata iz tog segmenta, samo kod njih 5% bilježimo nemogućnost ili poteškoće u servisiranju svojih obveza, što je iznimno dobar rezultat. No, inkluzivnost, pa tako i ova bankarska, nije ostvariva preko noći. Podrazumijeva prihvaćanje društvene i poslovne različitosti, kompleksnosti, kao i vlastite i tuđe ranjivosti. Zato je dodatna potvrda kroz mjerenje društvenog učinka, ne samo važna, već i nagrađujuća i motivirajuća“, rekla je Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno bankarstvo.

Podrškom poduzetnicima početnicima Erste banka dosad je u Hrvatskoj financirala 373 klijenata sa 6,6 milijuna eura kredita, a 4200 kandidata prošlo je kroz edukacijski program. Riječ je o posebnoj skupini klijenata, osobama koje se samozapošljavanju i žele postati poduzetnici, odnosno o poduzetnicima-početnicima koji su unutar posljednje dvije godine otvorili vlastito poduzeće, obrt ili obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo. Uz navedeno, preko 85% podržanih klijenata izjavilo je da ne bi mogli pokrenuti poslovanje, odnosno pokrenuli bi ga kasnije ili u manjem obimu. Istovremeno je podrška poduzetnicima početnicima pomogla i u zadržavanju radnih mjesta pa je 77% klijenata zadržalo radna mjesta, a njih 47% je uspjelo stvoriti nova radna mjesta. Preko 70% klijenata izjavilo je da se osjećaju optimističnije, imaju više znanja i iskustva te su mogli pozitivno odgovoriti na kovid izazove u prethodnom razdoblju.

Osim podrške poduzetnicima početnicima, Erste banka usmjerena je i na podršku neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika. Dosad su kroz program plasirana 133 kredita u iznosu od 4,3 milijuna eura, a edukacije je prošlo gotovo 950 polaznika. Preko 80% klijenata iz ovog segmenta održalo je kontinuitet postojećih aktivnosti, a 60% ih je još dodatno povećalo. Njih 68% izjavilo je da može bolje ili jednako ostvariti svoju misiju, a 57% ih je uspješno odgovorilo na kovid izazove.

Program “Korak po korak” zajednički je program svih članica međunarodne Erste grupe u kojem sudjeluje i Erste banka u Hrvatskoj. Inicijativa društvenog bankarstva potiče financijsku inkluziju poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, nudeći im pristup individualiziranom financijskom praćenju i nefinancijskoj podršci kroz edukacije, financijsko savjetovanje i poslovne alate. Cilj programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana. Dosad je ukupno financiranje diljem regije SIE iznosilo 425 milijuna eura, a otvoreno je ili sačuvano više od 77000 radnih mjesta.

Tagovi: Erste, društveno bankarstvo, Erste banka, Tina Sirotić
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE