GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Provizije u srpskim bankama veće od 1. septembra

Provizije u srpskim bankama veće od 1. septembra
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Dogovor između Narodne banke Srbije i poslovnih banaka o "zamrzavanju" naknada i provizija na usluge prestaje da važi od 1. septembra, što znači da će od tog datuma banke moći da povećaju cene svojih usluga, piše današnji Blic.

Prošlog septembra poslovne banke su na preporuku NBS vratile iznos provizija na nivo od januara 2021. godine i obavezale da će ih na tom nivou držati do 1. septembra ove godine. Tako su banke u Srbiji smanjile proviziju i naknade za svoje usluge i do 30 odsto.

Kako navodi Blic, ukoliko ne dođe do novog dogovora NBS i poslovnih banaka, od 1. septembra svi korisnici bankarskih usluga treba da očekuju da će skuplje plaćati vođenje računa, korišćenje kreditne kartice, bankomata, čekova.

Prema trenutnoj bankarskoj ponudi naknada za mesečno održavanje računa košta od 150 dinara pa naviše, devizni račun oko 100 dinara, trajni nalog od 10 dinara po transakciji pa naviše, čekovi od 20 do 35 dinara, izvod oko 100 dinara, plaćanje na rate bez kamate od 35 dinara naviše i upit stanja na bankomatima tuđih banaka od 30 dinara pa naviše.

Blic je podsetio da centralna banka mora da odobri svaku izmenu cenovnika u bankama, kao regulator.

"U pogledu izvora profitabilnosti neto prihodi od kamata i naknada su i dalje glavni generatori neto rezultata imajući u vidu tradicionalne poslovne modele banaka u Srbiji orijentisane pretežno na kreditiranje privrede i stanovništva", navode u NBS.

Kao dodatni kontrolni mehanizam za postupanje banaka pri uvođenju novih naknada, u NBS ističu da je "odlukom kojom se uređuje upravljanje rizicima banke propisana obaveza banaka da obaveste NBS o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena".

Tagovi: provizije, naknade, srpske banke, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE