GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast depozita u kolovozu

Rast depozita u kolovozu
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 20:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na srpanj za 1,3 mlrd. eura na krilima financijskih rezultata glavnog dijela turističke sezone (+1,5 mlrd. u srpnju na mjesečnoj razini).

Prema strukturi depozita, prekonoćni su porasli za oko 0,6 mlrd. eura, a oročeni za 0,7 mlrd. eura. Sezonski rast vidljiv je i kod nefinancijskih poduzeća i kod kućanstava. Naime, prekonoćni depoziti poduzeća porasli su za 0,3 mlrd. eura, a oročeni za 0,4 mlrd. eura, pri čemu je više od polovine ukupnog rasta generirano od strane poduzeća u djelatnostima pružanja smještaja (osobito hotela) te pripreme i usluživanja hrane. Kućanstva također bilježe rast, osobito prekonoćnih depozita, i to za 0,5 mlrd. eura, dok su oročeni depoziti porasli za 0,1 mlrd. eura.

Porast ukupnih domaćih depozita uslijed turističke sezone ubrzao je i rast na godišnjoj razini, pa je isti u odnosu na kolovoz 2022. iznosio 5,4% (u odnosu na 5,2% u srpnju). Pritom je ostvareno ubrzavanje rasta i kod sektora stanovništva (sa 7,2% na 7,5%) i kod nefinancijskih poduzeća (s 5,4% na 5,5%). Posljednjih nekoliko mjeseci rast je na godišnjoj razini usporavao kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom prošle godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i prošlogodišnjeg priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura.

Na osnovi stanja, krajem kolovoza 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 57,4 mlrd. eura. U odnosu na isto razdoblje 2022., godišnja stopa rasta iznosila je 5,7% (+3,1 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini, ukupni depoziti su, na osnovi stanja, porasli za 2,5% ili 1,4 mlrd. eura.

Prekonoćni depoziti iznosili su u kolovozu 43,9 mlrd. eura ili 76,4% ukupnih depozita (+1,6% godišnje i u odnosu na srpanj). Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u kolovozu su iznosili 12,9 mlrd. eura, a kućanstava 28,9 mlrd. eura. S druge strane, oročeni depoziti iznosili su 13,6 mlrd. eura ili 23,6% ukupnih depozita (+21,8% godišnje i +5,4% mjesečno). Od toga se na oročene depozite nefinancijskih poduzeća odnosilo 3,7 mlrd. eura, a na oročene depozite stanovništva 8,8 mlrd. eura. Zamjetan rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća na godišnjoj razini (+245,5%) odraz je i prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća, intenzivnijeg u odnosu na sektor stanovništva.

Naime, kod poduzeća, kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite iznosila je u kolovozu gotovo 3%, odnosno 290 baznih bodova više nego u kolovozu 2022. U istom je razdoblju kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila 1,56% ili 142 baznih bodova više nego u istom razdoblju prethodne godine, pri čemu je u kolovozu na mjesečnoj razini zabilježen rast za 38 baznih bodova (+24bb kod nefinancijskih poduzeća). Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa postepeno prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti dosad je usporavao intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite.

Tagovi: DEPOZITI, ŠTEDNJA, OROČENI DEPOZITI
PROČITAJ I OVO
NLB će izdati obveznice u iznosu od 500 milijuna eura
OBVEZNICE
NLB će izdati obveznice u iznosu od 500 milijuna eura
LJUBLJANA - Očekuje se da će NLB 29. svibnja izdati obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura namijenjene ispunjavanju minimalnog kapitalnog zahtjeva i kvalificiranih obveza.
Alta Pay drži 36,46 posto Addika
PROMJENE
Alta Pay drži 36,46 posto Addika
BEČ - Za Addiko banku, koja je 2015. nastala iz Hypo-Alpe-Adria-Balkanbanken, vodi se prava licitacija. Nakon najavljenog ulaska financijskog holdinga Agri Europe Cyprus srbijanskog biznismena Miodraga Kostića i ponude slovenske banke NLB, u igru je kao drugi mogući kupac ušla i srpska Alta Pay banka.
Kineske banke požurile ponuditi zajmove za državnu kupnju neprodanih stanova
POTEZI
Kineske banke požurile ponuditi zajmove za državnu kupnju neprodanih stanova
PEKING - Kineske mega banke pozivaju upravitelje podružnica da pozajmljuju državnim tvrtkama koje kupuju neprodane domove, nudeći brzi znak potpore vladinom paketu za spašavanje stambenih objekata koji je predstavljen prošli tjedan.
Klijentima Zagrebačke banke stižu nove Mastercard debitne kartice
PROMJENE
Klijentima Zagrebačke banke stižu nove Mastercard debitne kartice
ZAGREB – Zagrebačka banka i Mastercard započeli su proces migracije dva milijuna Zabinih debitnih kartica na novog kartičnog izdavača. Migracija korisnika privatnih kartica trajat će do prvog dijela 2025., dok će migracija korisnika poslovnih kartica početi u lipnju.
NLB će testirati polje za izdavanje obveznica
TESTIRANJE
NLB će testirati polje za izdavanje obveznica
LJUBLJANA - NLB namjerava izdati šestogodišnje obveznice namijenjene ispunjavanju minimalnog kapitalnog zahtjeva i kvalificiranih obveza u iznosu od 500 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE