GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska središnja banka pronašla način kako zaobići američke sankcije

Ruska središnja banka pronašla način kako zaobići američke sankcije
KARTICE MIR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Ruska središnja banka u petak je obećala da će nastaviti s povećanjem broja država koje prihvaćaju njezine Mir bankovne kartice, nakon novih američkih sankcija usmjerenih na pojedince i entitete koje optužuje da pomažu Moskvi da izbjegne financijske sankcije.

SAD je u četvrtak sankcionirao Vladimira Komleva, izvršnog direktora Nacionalnog kartičnog sustava plaćanja (NSPK) u sklopu ruske središnje banke, pod čijim je upravljanjem Mir, navevši kao razlog za sankcije kako njima nastoji pozvati rusku vladu na odgovornost za invaziju i nastavak rata protiv Ukrajine.

Važnost Mir kartica za Ruse znatno je porasla ove godine, nakon što su američke tvrtke za sustave plaćanja Visa i Mastercard suspendirale svoje operacije u Rusiji, a njihove kartice koje su izdane u Rusiji više ne vrijede u inozemstvu.

Kuba, Južna Koreja, Turska, Vijetnam i nekolicina bivših sovjetskih republika prihvaćaju Mir, što je riječ koja na ruskom znači i mir i svijet. Još neke zemlje, poput Irana, namjeravaju početi prihvaćati te kartice.

Ruska središnja banka kaže da će Mir kartice, kao i ostale usluge koje pruža NSPK, nastaviti funkcioniati kao i dosad u Rusiji.

"Strani partneri sami su donijeli odluke oko otvaranja svoje infrastrukture za prihvat MIr kartica. Istodobno, namjeravamo nastaviti dijalog oko geografskog proširenja prihvaćenosti MIR kartica", navode iz ruske središnje banke.

Iz američkog ministarstva financija, pak, podsjećaju da je Rusija stvorila svoj vlastiti državni sustav kartičnog plaćanja u 2014. zbog straha od američkih i europskih sankija.

"Na svojoj poziciji, Komlev je promovirao mrežu Mir kartica u drugim zemljama, što u konačnici može pomoći Rusiji u zaobilaženju međunarodnih snakcija", ustvrdilo je ministarstvo financija.

U svom priopćenju to je ministarstvo dodalo i da "neameričke financijske institucije koje ulaze u nove ili proširene ugovore s NSPK-om riskiraju podržati ruske napore da izbjegnu američke sankcije kroz proširenu uporabu Mir nacionalnog sustava plaćanja izvan područja Ruske Federacije".

Analitičari ističu da to implicira kako je malo vjerojatno da postojeći, ograničeni sporazumi s NSPK-om, poput onih koji omogućavaju Rusima da plaćaju hotelske račune u inozemstvu, krše američke sankcije.

"Oni moraju imati neke indicije, bilo diplomatske ili obavještajne, da Rusija traži međnarodno povezivanje svog domaćeg sustava za plaćanje kako bi izbjegla sankcije. Ne mislim da administracija nešto posebno vodi brigu o ruskim turistima koji posjećuju Tursku i tamo plaćaju svoje hotelske račune", smatra Brian O'Toole, bivši službenik u američkom ministarstvu financija.

Tagovi: Ruska središnja banka, kartice Mir, Vladimir Komlev, američke sankcije, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen unatoč Rusiji i Bjelorusiji znatno povećao dobit i prihod u 2022.
DOBRA GODINA
Raiffeisen unatoč Rusiji i Bjelorusiji znatno povećao dobit i prihod u 2022.
BEČ - Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.
Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina
FRANNKFURT - Deutsche Bank rekla je da je njezina dobit u 2022. bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, rekao je u četvrtak šef Christian Sewing. Pomogao je i veliki porezni kredit.
EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
INVESTICIJE
EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 297 milijuna eura u hrvatsko gospodarstvo 2022. godine, što je rekordna godina za ulaganja privatnog sektora (82 posto godišnjeg obujma poslovanja u zemlji). Većina sredstava (63 posto) poduprla je projekte tranzicije zelene ekonomije.
OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
LJUBLJANA - Ugovor o kupnji druge najveće slovenske banke potpisan je krajem svibnja 2021., a OTP je u međuvremenu već dobio suglasnost u okviru zajedničkog nadzora banaka u eurozoni.
ECB bilježi rekordni pad potražnje za kreditima
PAD
ECB bilježi rekordni pad potražnje za kreditima
FRANKFURT - Kućanstva i poduzeća bore se s višim troškovima zaduživanja, a gospodarski su izgledi također lošiji nego što su bili. Zbog toga je manji interes za kredite, objavila je danas Europska središnja banka (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE