GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saglasnost NBS: Stekli se uslovi za preuzimanje Komercijalne banke

Saglasnost NBS: Stekli se uslovi za preuzimanje Komercijalne banke
USLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) dala je saglasnost slovenačkom NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se stekli uslovi za realizaciju preuzimanja Komercijalne banke, rečeno je danas Tanjugu u centralnoj banci Srbije.

Postupak po ovom zahtevu Nove Ljubljanske banke d.d. za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra 2020. godine.

U NBS za Tanjug objašnjavaju da je postupak okončan donošenjem Rešenja NBS, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto, odnosno više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Preuzimanje Komercijalne banke, kako kažu, podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama Banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Pri tome je, dodaju, rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati - do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.

Što se tiče razrešenja postojećih članova Upravnog odbora banke i donetih odluka Skupštine o njihovom razrešenju, u NBS navode da oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova.

Kako navode u NBS, ti uslovi se, između ostalog, odnose na realizaciju transakcije promene vlasništva u banci, odnosno na njeno preuzimanje od njenih novih akcionara.

Tagovi: Komercijalna banka, dividenda, Narodna banka Srbije, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
MINUSI
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
ZAGREB - Onima koji koriste minus na tekućem računu banke bi trebale naplaćivati kamatnu stopu od najviše 7,61 posto, ali one su našle način kako da to bude gotovo deset posto, a da zaduženi klijenti toga nisu ni svjesni. Sve je bilo prešutno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE