GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom, i nadalje je na iznimno visokoj razini, priopćeno je u srijedu sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), na kojoj se raspravljao i o očekivanim kretanjima u ovoj godini, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti.

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se u prvom tromjesečju 2020., prema desezoniranim podacima, gospodarska aktivnost smanjila za 1,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pa se godišnja stopa rasta usporila na 0,4 posto.

U drugom se tromjesečju, kao posljedica pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera uvedenih tijekom travnja i većeg dijela svibnja, može očekivati još izrazitije snižavanje realnog BDP-a, stoji u priopćenju.

Pad broja oboljelih od Covida-19 i postupno popuštanje mjera krajem svibnja, čini se, pridonijeli su djelomičnom ublažavanju kontrakcije u pojedinim segmentima gospodarstva, što je pratio i djelomičan oporavak indeksa pouzdanja proizvođača i potrošača u odnosu na rekordno nisku razinu zabilježenu u travnju, ističe se dalje u priopćenju.

I na tržištu rada, nakon snažnog pogoršanja pokazatelja u ožujku i travnju, prvi rezultati za svibanj upućuju na manje nepovoljna kretanja. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s ožujskih 0,6 posto na u travnju zabilježenih -0,2 posto, a najveći doprinos tome dao je pad cijena naftnih derivata.

Prosječni tečaj kune prema euru aprecirao je tijekom svibnja u odnosu na prosječnu travanjsku razinu, a u posljednjih je nekoliko dana svibnja blago deprecirao. Kako bi stabilizirao tečaj kune prema euru u trenutku kada su se na tržištu pojavile veće pojedinačne kupnje deviza, HNB je u četiri navrata tijekom svibnja bankama izvan aukcija prodao manje iznose deviza, kaže se

Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom HNB-a, i nadalje je na iznimno visokoj razini, čemu je pridonio i HNB-ov otkup državnih vrijednosnih papira u travnju. Godišnji se rast ukupnih plasmana u travnju usporio, pri čemu je zabilježeno usporavanje rasta kredita stanovništvu, a u manjoj mjeri i poduzećima, navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima za cijelu 2020. godinu, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti pod utjecajem smanjenja izvoza robe i usluga, kao i pada investicijske aktivnosti te potrošnje kućanstava.

Pored toga, navode u priopćenju iz HNB-a, u odnosu na prošlu godinu očekuje se usporavanje prosječne godišnje inflacije potrošačkih cijena, ponajviše zbog pojeftinjenja naftnih derivata. Vlada RH rebalansom proračuna u svibnju znatno je smanjila očekivane prihode proračuna u 2020., pri čemu sada u tekućoj godini očekuje manjak u proračunu opće države od 6,8 posto BDP-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima: u KentBanku predsjednik uprave u sljedećem mandatu bit će Hasan Ecesoy, dok će u Sberbanku član uprave biti Igor Repin, a suglasnost je dana i za ponovno imenovanje Marijana Kantolića za predsjednika uprave i Verice Ljubičić za članicu uprave Samoborske banke.

Također, Savjet HNB-a izdao je Erste&Steiermarkische Bank odobrenje za pripajanje Erste Factoring d.o.o.

Savjet je donio i Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca u povodu 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Datum puštanja u prodaju tog prigodnoga kovanog novca je 19. lipnja 2020., uoči blagdana 22. lipnja – Dana antifašističke borbe, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, hrvatski financijski sustav, Kentbank, Hasan Ecesoy, Sberbank, Igor Repin
PROČITAJ I OVO
KentBanka drugu godinu zaredom najbrže rastuća banka u Hrvatskoj
RAST
KentBanka drugu godinu zaredom najbrže rastuća banka u Hrvatskoj
ZAGREB - KentBanka nastavlja uspješno poslovati, rasti i razvijati poslovanje te je i u prvih devet mjeseci prošle godine bila najbrže rastuća banka u Hrvatskoj.
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
ZAJAM
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
CAPE TOWN - Svjetska banka odobrila je zajam od 750 milijuna dolara Južnoj Africi povezan s covid-19, s ciljem zaštite siromašnih i podrške gospodarskom oporavku od pandemije, priopćila je u petak južnoafrička Nacionalna riznica.
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE