GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank igra na kartu e-trgovine

Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.

Sberbank želi do 2023. biti među tri vodeća ruska aktera u elektronskoj trgovini i početkom tjedna najavio je preuzimanje većinskog udjela u internetskoj platformi SberMarket, zajedničkom ulaganju s internetskom grupom Mail.Ru.

Ruska je banka uložila oko dvije milijarde dolara u akvizicije i informatičku tehnologiju kako bi uhvatila korak s američkim tehnološkim divovima Appleom i Googleom, a kupila je i medijsku grupu Rambler i mrežno kino Okko.

U sljedeće tri godine Sberbankovi prihodi od nebankarskih poslova trebali bi dosegnuti najmanje pet posto prihoda grupe, rekao je prvi potpredsjednik izvršnog odbora Lev Khasis početkom tjedna, povodom dana internetskog ulaganja.

"U provedbu te strategije uložit ćemo značajnih oko četiri posto našeg kapitala i usmjeriti većinu tog novca u razvoj poslovanja e-trgovine", istaknuo je Khasis.

Sberbank je do sada po njegovim riječima u Sbermarket uložio 12 milijardi rubalja (156 milijuna dolara). Rast Sberbanka u tom sektoru vjerojatno će biti organski, iako su moguća partnerstva, dodao je Khasis, isključivši mogućnost velikih spajanja i preuzimanja.

Unatoč promjeni fokusa, bankarsko će poslovanje do 2023. godine i dalje činiti približno 70 posto neto operativnog prihoda, prema procjenama koje je u ponedjeljak predstavio izvršni direktor German Gref.

Prinos na kapital banke, jedan od ključnih pokazatelja profitabilnosti, trebao bi u razdoblju od 2020. do 2023. premašiti 17 posto.

Zajmovi stanovništvu trebali bi rasti 10 do 12 posto godišnje, a portfelj kompanija u kojima Sberbank ima vlasnički udio za dodatnih pet do sedam posto godišnje, navedeno je u prezentaciji.

Tagovi: Sberbank, e-trgovina, SberMarket, Apple, Google, internetska trgovina, online trgovina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE