GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu

Sberbank sa snažnim rastom kamatnog prihoda u trećem kvartalu
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2023 / 16:24
Autor: SEEbiz
mMOSKVA - Ruska banka Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je kamatni prihod snažno porastao u trećem kvartalu, oslonjen na podignute kamatne stope i pojačano kreditiranje građana i kompanija.

Sberbanku je prošle godine dobit pala za gotovo 80 posto zbog zapadnih sankcija koje su ruskim bankama blokirale pristup globalnim sustavima plaćanja i ‘zaledile’ ogroman dio njihovog inozemnog poslovanja, podsjeća Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sakcije zbog invazije na Ukrajinu.

Sberbank je u četvrtak izvijestio da mu je neto kamatni prihod u trećem kvartalu bio veći za 11,9 posto nego u prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 667,9 milijardi rubalja zahvaljujući, kako navode, većim profitnim maržama i povećanom obujmu obrtnih sredstava.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je na tromjesečnoj razini za 4,8 posto, na 195,5 milijardi rubalja.

Usporedba rezultata s prošlom godinom nije moguća budući da ih Sberbank nije objavio, u skladu s nalogom središnje banke zajmodavcima da ograniče objavu podataka.

Neto kamatna marža Sberbanka porasla je u trećem tromjesečju na šest posto, s 5,8 posto u razdoblju od travnja do lipnja, zahvaljujući višim kamatnim stopama, navode u poslovnom izvješću.

Operativni prihod prije rezervacija iznosio je u trećem kvartalu 796,9 milijardi rubalja i bio je manji za 3,9 posto nego u prethodna tri mjeseca.

Sberbankov kreditni portfelj građanstvu krajem rujna dosegao je 15,2 milijarde rubalja, što predstavlja povećanje od 9,4 u odnosu na kraj lipnja. U segmentu kompanija uvećan je u gotovo istom postotku, dosegnuvši 22,7 milijardi rubalja.

Izvješće je pokazalo i da se omjer pokrivenosti loših kredita rezervacijama u trećem kvartalu smanjio za dva postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 136,4 posto, pokazuje izvješće.

Neto trošak rezervacija za nenaplative kredite iznosio je u trećem tromjesečju 48 milijardi rubalja i bio je upola manji nego u prethodna tri mjeseca.

Ruska središnja banka podigla je od srpnja kamatne stope za ukupno 7,50 postotnih bodova, a posljednji put ih je povećala na sjednici krajem listopada, na 15 posto, podsjeća Reuters.

Financijski direktor Taras Skvortsov rekao je da Sberbank ne očekuje podjednako snažnu dinamiku poslovanja u četvrtom tromjesečju i da bi dinamika kreditiranja u idućoj godini trebala usporiti.

Tagovi: Sberbank, KAMATNI PRIHOD, KAMATE
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE