GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank tužio EU zbog odluka o podružnicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji

Sberbank tužio EU zbog odluka o podružnicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji
TUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 20:10
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv europskog odbora za sanaciju banaka zbog odluka o prodaji njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Krajem veljače Europska središnja banka (ECB) procijenila je da bi Sberbankovi ogranci u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji mogli propasti zbog naglog i velikog odljeva depozita koji su potaknule zapadne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

ECB je zaključio da Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji "vjerojatno u bliskoj budućnosti neće moći u roku plaćati dugove ni ostale obaveze", prema priopćenju u veljači.

"Sberbank Europe AG i njezine podružnice zabilježili su značajan odljev depozita budući da su geopolitičke napetosti utjecale na (njihovu) reputaciju", zaključio je ECB.

"To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosti, a ne postoje raspoložive mjere s realnim šansama za obnovu te likvidnosti na razini grupe i u svakoj od njezinih podružnica u bankovnoj uniji", dodali su.

Jedinstveni sanacijski odbor složio se s ocjenom ECB-a i odobrio je u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom prodaju hrvatskog ogranka Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci. Sberbankov ogranak u Sloveniji prodan je Novoj Ljubljanskoj Banci.

Programe sanacije hrvatskog i slovenskog ogranka prodajom odobrila je i Europska komisija, potvrdivši i odluku odbora da se gašenje austrijske Sberbank Europe AG prepusti domaćem regulatoru.

Ruski Sberbank podnio je 22. kolovoza pred europskim Općim sudom tužbu protiv odbora za sanaciju banaka, tražeći poništenje njegove odluke.

Banka je u tužbi, između ostalog, ustvrdila da je odbor napravio "očitu pogrešku" u procjeni uvjeta povezanih sa sanacijskih programom i povrijedila "temeljno pravo na vlasništvo i na slobodu poduzetništva".

U ruskoj banci nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.

Tagovi: Sberbank, Sberbank Europe, Europska središnja banka, Europska unija
PROČITAJ I OVO
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
RADNA SKUPINA
Financijske tvrtke u Britaniji moraju probiti klasne barijere
LONDON - Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru financijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih obitelji, preporučila je u srijedu radna skupina koju podupire britanska vlada.
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
POZITIVNO
Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), dio grupe Europske investicijske banke (EIB), potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u okviru fondaInvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE